Ny lovfortolkning gør ellers lovlige solceller ulovlige

Lovlige og velfungerende solcelleanlæg er ulovlige. Det skyldes en nyfortolkning af elforsyningsloven.

Solcelleanlæg i Morsø Kommune var egentlig lovlige. Men nu gør en ny fortolkning af elforsyningsloven, at de er ulovlige.

- Det er selvfølgelig en træls situation. Det er jo en spildt investering, hvis det er, forklarer Niels Pedersen, som er centerchef i Teknisk drift ved Morsø Kommune.

Den nye fortolkning gør, at solcelleanlæggene skal drives som selvstændige energiselskaber.

- Det er en stor administrativ byrde at lave et selvstændigt energiselskab for så lille et solcelleanlæg. Det kan ikke svare sig, fortæller Niels Pedersen.

Fire anlæg i Silkeborg

Det rammer flere kommuner. For Silkeborg Kommune drejer det sig om fire anlæg. Her mener man, at det bedst kan betale sig at skrotte de ellers velfungerende anlæg.

- Det her solcelleanlæg er etableret i god tro til den daværende gældende fortolkning af lovgivningen, men nu er anlægget havnet i en gråzone. Nu er det op til en politisk beslutning, hvad fremtiden er for det her solcelleanlæg. Det, synes jeg, er ærgerligt, siger Lars Thygesen, der er faglig leder ved Teknik og Energi i Silkeborg Kommunes ejendomme.

Energistyrelsen: Uretmæssig afgiftsfritagelse

Fortolkningsændringerne trådte i kraft i 2013, fordi staten gik glip af penge i form af elafgifter. I en mail til TV MIDTVEST uddyber vicedirektør Janni Torp Kjærgaard fra Energistyrelsen:

- Kommunernes grønne investeringer bør ikke foregå i strid med reglerne, hvor der uretmæssigt opnås afgiftsfritagelse, skriver hun blandt andet.

Energistyrelsen er i gang med en undersøgelse af de kommunale solcelleanlæg. Resultatet forventes at ligge klart i løbet af et par måneder. Herefter overtager Ankestyrelsen de sager, hvor reglerne ikke overholdes. 

 

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Politik.