Næssundfærgen er et flydende forsamlingshus: - Bliver varm indeni

​Færgeruten mellem Mors og Sydthy har ad flere omgange været i fare for at uddø. En forening holder dog fortsat liv i færgeoverfarten.

Næssundfærgen binder både Thy, Mors og mennesker sammen.

Alt sammen takket være foreningen Næssundfærgens Venner, som siden sommeren 2016 har gjort færgen fra 1964 til Danmarks første foreningsdrevne af slagsen.

- Det gør en varm indeni. Det er en glæde at have folk med over, der synes det er sjovt og hyggeligt, siger formanden for Næssundfærgens Venner, Henrik Olsen.

Sejler mod alle odds

Faktisk var det slet ikke meningen, at Næssundfærgen skulle ligge og sejle den fem minutter lange overfart mellem Mors og Sydthy.

I 1996 overlevede færgen kun lige akkurat politikernes sparekrav på grund af lokale protester. 10 år senere ville Morsø Kommune igen spare færgen væk, og i 2014 fik Næssundfærgen et motorstop, som næsten tog livet af færgen.

I 2015 skete det så alligevel. Et maskinuheld fik både færgen og ruten nedlagt. Men ildsjælene i Næssundfærgens Venner ville det hele anderledes, og derfor sejler den gamle færge igen.

Sådan ser det ud, når Næssundfærgen er på farten.
Sådan ser det ud, når Næssundfærgen er på farten.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Det, at vi står her i dag, viser, at det har været det hele værd, siger Henrik Olsen.

- Der har været en grundlæggende oplevelse af, at vi har troet på det. Men det er blevet taget i nogle skridt, hvor en ambition har afløst den næste.

- Den binder nogle bånd sammen. Vi er blevet kimet ned af folk, der har spurgt til, hvornår vi sejler. Så vi kan tydeligt mærke, at der er skabt nogle behov og en forventning om, at vi er her, lyder det.

Et flydende forsamlingshus

Alternativet til den fem minutter lange overfart er en omvej på omkring 55 kilometer i bil. Men den moderne udgave af Næssundfærgen er meget mere end et bindeled mellem landsdele.

Den nye version af færgen fungerer også som et flydende forsamlingshus med plads til 100 gæster.

Og Ruth Thinggaard fra Vestervig er en af de mange lokale, som allerede har booket færgen til et arrangement. Til sommer fejrer hun nemlig sin 80 års fødselsdag til søs.

Ruth Thinggaard fra Vestervig ser frem til at fejre sin 80 års fødselsdag på Næssundfærgen til sommer.
Ruth Thinggaard fra Vestervig ser frem til at fejre sin 80 års fødselsdag på Næssundfærgen til sommer.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Vi synes simpelthen, det er så hyggeligt på vandet. Vi glæder os til det. Vi tror, det bliver sjovt. Vi vil prøve at entrere med en mand på harmonika, der kan spille sømandssange.

- Det skal nok komme til at virke, griner Ruth Thinggaard.

I fremtiden håber Næssundfærgens Venner at kunne holde alt fra koncerter til vielser og barnedåb på færgen.