Morsø vil forhindre selvmord hos unge

Næsten hvert femte barn i overbygningen på skolerne i Morsø Kommune går med selvmordstanker. Det vil kommunen nu lave om på.

På Mors har 17 procent af børnene i 7.-10. klasse haft selvmordstanker eller tænkt på at gøre fysisk skade på sig selv. Det viser en undersøgelse blandt 600 børn, lavet af Morsø Kommune.

- Vi er nødt til at reagere på det, fordi når man har de tanker, så kan man komme ud i den gruppe, hvor det begynder at blive, jeg havde nær sagt alvorligt, siger Lauge Larsen (S), formand for kommunens Børne- og Ungeudvalg.

På flere skoler i kommunen har der været eksempler på selvmordsforsøg.

- Det påvirker lærerne rigtig meget, forklarer Nina Kristensen, afdelingsleder på Dueholmskolens overbygning på Nykøbing Mors.

Nyt team skal klæde lærere bedre på

Nu skal et selvmordsforebyggende team, kaldet SELFO, klæde lærerne på til at tage hånd om problemet.

- Det handler om, at vi er så godt klædt på, som muligt, til at få opsnuset det. Når et barn går for sig selv eller ikke møder op på skolen. Når et barn eller en ung trækker sig fra sociale sammenhænge. Hvad handler det så om, forklarer Aase Grønbæk, leder af familieteamet i Morsø Kommune.

Er der tegn på selvmordstanker hos en ung, bliver selfo-teamet samlet inden for 48 timer. Teamet laver en risikovurdering og sender derefter den unge videre og i behandling, hvis det er nødvendigt.

Selfo-teamet modtager henvendelser om børn og unge op til 23 år.

Flere hundrede unge forsøger hvert år at begå selvmord

I 2013 var der på landsplan 16 unge mellem 15 og 19 år der tog deres eget liv. Derudover er der mange hundrede hvert år, der forsøger selvmord, uden det lykkes.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Miljø.