Hestebranche i udvikling: Vild vækst på 20 procent og 21 milliarder kroner i omsætning

Hingstestationen Kartinelund på Mors er et af de steder, der nyder godt af væksten i hestebranchen. Med millioner i omsætning er mange nye medarbejdere kommet til.

I flere generationer er der blevet avlet heste på hingstestationen Katrinelund på Mors. Det har udviklet sig til en millionforretning med 12 ansatte, som blandt andet tæller ryttere, hestepassere og kontoransatte.

quoteDet er ikke kun for sjov, det er også cool business for os. Det er vores hobby, vores liv og vores levebrød.

Ib Kirk, indehaver, Katrinelund

Her de ved at gøre klar til årets største udstillingsvindue - hingstekåringen i Herning.

- Det er ikke kun for sjov, det er også cool business for os. Det er vores hobby, vores liv og vores levebrød, så det er meget, meget vigtigt, at nogen af de 60.000 mennesker, eller hvad der nu kommer i Herning i år, netop får øje på vores hingste og vil bruge dem, så vi kan leve af det, siger Ib Kirk, der er indehaver af hingstestationen.

De er en del af en branche, der har udviklet sig til en kæmpe industri, hvor der hvert år bliver omsat for 21 milliarder kroner. Det er alt fra salg af heste, udstyr og foder til transport af hestene, smede og dyrlæger.

- Jeg ved ikke, om det er en god forretning i forhold til, hvor mange timer vi bruger på det. Men vi lever af det og har flere ansatte nu, end dengang min far og farfar havde stedet. Der var det bare to-tre karle og et par piger. Nu har vi flere, så der sker noget på landet, siger Ib Kirk.

På Katrinelund er der tolv ansatte. Det er blandt andet ryttere, hestepassere, en på kontor, en i landbrug og en, som tapper hingstene og bearbejder sæden.
På Katrinelund er der tolv ansatte. Det er blandt andet ryttere, hestepassere, en på kontor, en i landbrug og en, som tapper hingstene og bearbejder sæden.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Lottokuponen i form af føl

Danskerne er blandt de bedste i verden til at avle heste, og man behøver ikke have over 100 af dem for at få succes.

Selv om Bjarne Skovdal kun har syv heste, blander hobbyavleren sig med de store. I hans stald i Haderup står årets hoppeføl i Danmark 2018, som han selv har avlet.

- Jeg kan godt lide at hente en sløjfe ude på følskuerne og måske være heldig at vinde. Det giver myrepatter, når man vinder, siger Bjarne Skovdal.

Desuden har han for nylig solgt en ung, hjemmeavlet hingst, som skal fremstilles til kåringen i Herning, men han håber på noget endnu større.

- Hvem drømmer ikke om lotto-kuponen? Jeg vil bare hellere have den i et føl, som jeg sælger på auktionen. Det er sjovere, siger hobbyavleren.

Bjarne Skovdal og hoppen, som sidste år blev kåret til Årets hoppeføl i Danmark. Bjarne vil selv beholde hende, så han kan avle flere gode heste på den.
Bjarne Skovdal og hoppen, som sidste år blev kåret til Årets hoppeføl i Danmark. Bjarne vil selv beholde hende, så han kan avle flere gode heste på den.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Hestebranche i udvikling

For 50 år siden blev hestene brugt som landbrugsdyr i Danmark. Traktorer overtog arbejdet, og dermed faldt antallet af heste fra 600.000 til omkring 70.000.

Danskerne fik øjnene op for heste som hobbydyr, og i dag er det blevet en kæmpe industri. Hvert år skaber branchen 18.500 fuldtidsstillinger i Danmark og omsætter for over 21 milliarder kroner. En omsætning, som kun vil gå en vej i fremtiden.

- De seneste tre år har vi haft en vækst på 20 procent. Der er ikke noget, der tyder på, at det lige stopper, siger Jørgen Kold, der er chef for heste under landbrugets vidensbank Seges.

I dag er der omkring 175.000 heste i Danmark. Cirka 1000 af dem er fra i dag og resten af ugen samlet til hingstekåring i Herning, som i år har 40 års jubilæum.

Se mere om udviklingen i hestebranchen her i indslaget.