Forsker: Mors og Thisted kan ende som naturreservater

Hårdt ramte landkommuner bør overveje at omdanne sig til nationalparker, mener forsker Kurt Houlberg. Det skriver Ugebrevet A4.

Landkommunerne lider under, at de unge vil til de større byer. Forsker Kurt Houlberg mener derfor, at kommuner som Mors og Thisted bør overveje at satse alt på turisme. Det skriver Ugebrevet A4.

Det vil måske i stigende grad være natur-herlighederne, der skal bære livet på øerne. 

Det er de hårdest ramte landkommuner som Lolland, Bornholm, Tønder, Langeland, Læsø og så landsdelens Thisted og Morsø kommuner, som, forsker Kurt Houlberg mener, bør overveje at lade sig omdanne til natur- og nationalparker med turisme som primært erhverv. Beskæftigelsen i de landkommuner fortsætter nemlig med at falde, og befolkningen bliver ældre. En udvikling, som forskeren ikke mener, der kan vendes.

- Vi er måske kommet til det tidspunkt i historien, hvor affolkningen er nået så langt, at det ikke længere er politisk og økonomisk attraktivt at opretholde fortidens liv og den offentlige velfærd på Læsø og andre mindre øer. Det vil måske i stigende grad være natur-herlighederne, der skal bære livet på øerne. Det er ikke nogen rar tanke og slet ikke, hvis man er øbo, siger Kurt Houlberg, der er kommunalforsker og programchef hos KORA med særlig ekspertise inden for analyser af kommunernes økonomi, til Ugebrevet A4.

Stærke unge forsvinder

Det er landkommunerne, som ligger uden for pendlingsafstand fra større byer, som forskeren er bekymret for. Derfor er Morsø og Thisted Kommune i høj grad udsatte. I de kommuner flytter de stærkeste af kommunens unge oftere til de større byer. 

Han mener ikke, at det for samfundet som helhed giver mening at investere stort i udviklingen af yderkommunerne.

- Samfundsøkonomisk er der ofte mere afkast i at investere pengene der, hvor der bor mange mennesker, som kan få gavn af det. Sat meget på spidsen, er det mere rentabelt at bygge en metro i København end på Langeland, siger Kurt Houlberg til Ugebrevet A4.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Samfund.