Formand: Lokalbefolkningen skal stå sammen

Claus Hjortdal, formand for Skolederforeningen, opfordrer til, at vi man i lokalsamfundene står sammen om at bevare folkeskolerne.

Som TV MIDTVEST her til aften kunne fortælle, er der siden 2007, hvor kommunalreformen trådte i kraft, dukket 48 nye privat- og friskoler op i landsdelen.

På Mors har man i særdeleshed mærket kommunalreformens effekt. Siden 2007 har Morsø kommune lukket fire folkeskoler, så der nu er fire tilbage. Til sammenligning er der syv fri- og privatskoler, der i dag har indskrevet mere end hver tredje af øens skolebørn.

Ifølge formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, skal man dog være varsom i lokalsamfundene.

- Der bliver skabt en ”dem- og-os-funktion”, der bliver skabt. Der er dem i kommunen, og dem, der driver friskolen. Det er ikke godt for sammenhængskræften i systemet. Politikkerne vil stemme på økonomien, mens lokalbefolkningen stemmer på samfundet. I det spil kan børnene og pædagogikken blive tabere, fordi man laver andre løsninger i forhold til nogen, der måske kunne være mere hensigtsmæssige, siger Claus Hjortdal og fortsætter:

- Jeg tror, man skal være bedre til at gå i dialog med lokalbefolkningen og tage fat på, hvordan vi kan bevare folkeskolen, så vi ikke kommer i kamp med hinanden. Vi skal derimod arbejde sammen og forsøge at udnytte det samlede engagement til noget positivt.

Claus Hjortdal mener endvidere, at det grundlæggende giver en dårlig forretning at drive skole for 34 børn, som tilfældet er i Naturfriskolen på Nordmos, der åbnede i 2015.
 


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Uddannelse.