Dyrlæge måtte aflive hest: Overbevist om at hesteherpes har ramt Mors

Sygdommen har den seneste tid kostet flere heste livet på Holstebro-egnen.

Den frygtede hestesygdom, hesteherpes, har hærget i Holstebro og omegn den seneste tid, og nu er sygdommen med al sandsynlig også nået til Mors.

Det kan hestedyrlæge Gunnar Yde fortælle. Torsdag aften fik han et opkald om en hest, der var blevet lam i bagbenene.

- Da jeg kom derud, var jeg klar over, at det var en herpes-lammelse, og så er jeg jo desværre nødt til at aflive den i henhold til dyreværnsloven, fortæller dyrlægen, der dækker Thy og Mors. 

Svarene fra prøverne på hesten, som blev aflivet i torsdags er endnu ikke kommet, men dyrlægen er overbevist om, at der er tale om hesteherpes. 

Han håber, at det er et enkeltstående tilfælde, og at sygdommen ikke har fået sit tag i Mors, som den har haft det i Holstebro, hvor flere heste i den seneste tid er døde af sygdommen. 

- Forhåbentlig er det bare en enlig én, der har været uheldig at fange en enkelt virus eller to og er blevet syg af det, så der ikke er andre, der får det i den her ombæring, men det er ikke til at vide, forklarer dyrlægen. 

Hesteherpes

Rideskole aflyser stævne

Mens dyrlægen pludselig har fået tralvt med at vaccinere heste i området mod herpes, så er der blevet hul i kalenderen for Morsø Rideskole. For andet år i træk har de været nødt til at aflyse det årlige distriktsstævne på grund af frygten for sygdommen. 

- Det er trist. Ligeså vel som det er trist for dem, der har mistet deres hest eller pony, siger formand for rideskolen, Søren Bek. 

Selv med vacciner er der risiko for flere tilfælde - der findes nemlig raske smittebærer af sygdommen og ingen kur. 

- Det kan man ikke rigtig holde for. Det er bedrøveligt, når det sker, slutter dyrlæge Gunnar Yde.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Natur.