Dokumentar: Peters liv blev forandret efter talekursus

25-årige Peter Nielsen fra Mors er hovedperson i en dokumentarudsendelse på TV 2 torsdag aften. Og allerede inden programmet er sendt, har det gjort en kæmpe forskel for hans livskvalitet.

- Jeg stammer.

De to ord tog for få måneder siden over 15 sekunder for Peter Nielsen at sige. Han har, siden han var barn, lidt af det usynlige handicap.

- Man sidder i 20 minutter til en halv time bare og træner vejrtrækning. 

I dag begiver den 25-årige landbrugsmedhjælper fra Mors sig ud i meget længere sætninger uden de store problemer. I en dokumentar, som sendes torsdag aften på TV 2 følger et tv-hold Peter Nielsen før, under og efter et talekursus. 

- Det er som om at få et helt nyt liv, hvad angår ens tale, siger han.

Peter Nielsens stammen var så grel, at den var nærmest invaliderende for hans sociale liv. Han kunne for eksempel ikke foretage telefonopkald, for røret blev simpelthen smækket på, før han fik fremstammet et ord.

Talekursus ændrede hans liv

Som et led i dokumentarprogrammet deltog Peter Nielsen i et talekursus, og på få dage lærte han en række nye teknikker i vejrtrækning og tale. Men ikke nok med det. På kurset fik han også kontakt til nye venner, der forstod hans situation.

- Det betyder, at man ikke føler sig helt alene længere, siger han.

Der er omkring 50.000 stammere i Danmark. Mange forsøger at skjule deres handicap. Og kommer derfor ikke i forbindelse med ligesindede.

- Man kan godt føle sig som en, der er lidt alene i verden. Man kan godt føle sig isoleret og føle, at det her problem, det er jeg den eneste der har, og så kommer man til at lukke nogle følelser inde, siger Allan Toft Pedersen, der er kontaktperson for Stammeforeningen Midt og Vestjylland.

Peter Nielsen ser nu mere lyst på sin fremtid. Han har allerede været på flere kurser. Og skal afsted igen til maj.

- Jeg er ret overbevist om, at jeg om nogle år har opnået mit mål om at blive veltalende, siger han. 

Dokumentaren sendes torsdag aften kl. 20.00 på TV 2 og kan ses på TV 2 Play. 

 

 


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Samfund.