Bosted fanget i kontrolkaos: Det er helt galimatias

Plejehjem og bosteder løbes over ende af det ene kontroltilsyn efter det andet. Nogle gange modsiger tilsynene endda hinanden.

- Hvad skal vi så gå efter? Spørger Lone Odgaard, der er leder af Morsø Bosteder. Hun har svært ved at finde ud af, hvilke regler hun skal følge, når fødevaretilsynet siger ét og Socialtilsynet noget andet.
- Hvad skal vi så gå efter? Spørger Lone Odgaard, der er leder af Morsø Bosteder. Hun har svært ved at finde ud af, hvilke regler hun skal følge, når fødevaretilsynet siger ét og Socialtilsynet noget andet.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Det kan være endog meget svært for bosteder, plejehjem og andre offentlige institutioner at navigere i hverdagen mellem forskellige kontrolenheders besøg. Ministeren for offentlig innovation forstår institutionernes frustration og lover et smidigere og mere logisk kontrolsystem, det skriver Berlingske.dk

- Der bruges rigtig mange ressourcer, og så mange hænder har vi jo heller ikke på dette område, siger Lone Odgaard til avisen. 

Det første halve år efter Lone Odgaard tiltrådte stillingen som leder af Morsø Bosteder havde hun besøg af fem forskellige tilsyn. Morsø Bosteder er et døgntilbud for borgere med alvorlige fysiske er psykiske handicap.   

Til avisen fortæller hun om et eksempel, hvor Fødevarestyrelsen påtalte, at der på bostedet var direkte adgang til køleskabet for beboerne.

Tilsynet mente, at der var en risiko for, at beboerne ikke havde vasket hænder efter toiletbesøg. Derfor foreslog tilsynet, at der kom en hængelås på køleskabet.

Kort efter fik Morsø Bosteder besøg af Socialtilsynet, der fastslog, at bostedet ikke måtte låse køleskabet, fordi det var en begrænsning af beboernes frihed i deres eget hjem. 

- Vi får skældud, hvis vi gør det ene, og vi får skældud, hvis vi gør der andet. Så hvad skal vi gå efter? spørger Lone Odgaard. 

2:28
 

Galimatias

Der er i omegnen af 3.000 ansatte i Danmark til at tage sig af omkring 170 forskellige tilsynsopgaver. Minister for offentlig Innovation Sophie Løhde og regeringen vil tage et opgør med bureaukrati i statens forskellige tilsyn, og reglerne de forvalter. 

- Den ene dag kommer fødevaretilsynet, den næste dag er det Styrelsen og Patientsikkerhed, og den tredje dag kommer Arbejdstilsynet. Der er ingen sammenhæng mellem måde, vi fører tilsyn på. Kravene til institutionerne er nogle gange i konflikt med hinanden, og det er helt galimatias, at der ikke er en bedre koordination, siger Sophie Løhde. 

Ministeren erkender problemet og bebuder en ny arbejdsgruppe med deltagere fra ti forskellige ministerier, der skal udkomme med konkrete bud på, hvordan tilsynene og tilsynsreglerne kan forenkles.

-  Selvfølgelig skal der udføres tilsyn, så vi kan være sikre på, at der er styr på tingene, og reglerne bliver overholdt. 

- Men det er oplagt, at der er steder, hvor man kan gøre tingene bedre, smartere og mere effektivt, siger Sophie Løhde til Berlingske.  

Socialudvalgsformand: Skru ned for antallet af tilsyn 

1:04
Man føler sig fuldstændig til grin, siger socialudvalgsformand i Morsø Kommune, Henning Sørensen, Venstre. Se interview med Henning Sørensen her.  

Ifølge Henning Sørensen, der er formand for socialudvalget i Morsø Kommune, er eksemplet fra Morsø Bosteder ikke enestående. 

- Det er ikke kun bostederne, og det er heller ikke kun i Morsø Kommune. Det er over hele landet, hvor man har problematikken omkring tilsyn. Vi har seks tilsyn om året, og der bliver brugt rigtig mange ressourcer på de tilsyn, siger Henning Sørensen, der er valgt for Venstre på Mors. 

- Hver gang der kommer et tilsyn, så skal der afsættes 15-20 mandetimer bare for at gøre klar til de der tilsyn. Det der er allerværst ved det, det er så når tilsynene de kolliderer, hvor det stort set er det samme, tilsynene kommer og gør, siger han.