Aldrende læger er en udfordring

I Lemvig er 79 procent af de praktiserende læger over 60 år. På landsplan er det tal 30 procent. Frygten er nu, at aldrende læger kan skabe lægemangel.

Laege tilser patient 2.jpg

En ny Momentum-analyse viser nu, at 30 procent af landets praktiserende læger er over 60 år. Og især i to midt- og vestjyske kommuner er tallet markant højere. Nemlig Lemvig med 79 procent og Morsø med 70 procent.

Det høje antal aldrende læger er en eksplosiv stigning. Det er faktisk tre gange så mange som i 2001. Og i mange af de kommuner, som har en høj andel af aldrende læger, er der også mange patienter pr. læge. Det får formanden for Danske Patienter til at frygte store problemer, når lægerne går på pension om få år.

- Døgnet har kun 24 timer, så når en læge tager mange flere end de 1.600 patienter, der er normen, så betyder det, at de får kortere tid til hver patient, siger Lars Engberg til Momentum.

Nordjylland er udfordret

I Region Nordjylland har de allerede nu været udfordret af aldrende læger. Her har de valgt at sende lægepraksisser i udbud og Falck Healthcare driver nu praksisser med læger ansat.

- Det er en udvikling, vi vil se mere af i en periode. Især i nogle af de såkaldte yderområder, hvor det er svært at skaffe speciallæger, uanset om det er til almen praksis eller sygehuse, siger Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg og formand for Region Nordjylland.

Silkeborg er den kommune der er mindst presset af aldrende læger i vores landsdel. Her er kun 16 procent over 60 år.