Minkavlere sagsøger staten: Vil have flere penge for destruerede skind

700 minkavlere føler sig snydt af den aftale, der satte et loft på 250 kroner per destrueret skind. Nu sagsøger de staten.

Skal minkavlere have den aftalte pris på 250 kroner per skind, eller den pris den efterfølgende pelsauktion endte med at indbringe sælgerne? Det bliver nu en sag for retssystemet.
Skal minkavlere have den aftalte pris på 250 kroner per skind, eller den pris den efterfølgende pelsauktion endte med at indbringe sælgerne? Det bliver nu en sag for retssystemet.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

700 minkavlere har besluttet sig for at sagsøge staten med krav om 600 millioner kroner.

Minkavlerne mener, at de har fået for lidt i erstatning for de skind, der blev destrueret sidste år, og det skal de 600 millioner kroner råde bod på. Det skriver TV 2 Fyn.

Under forhandlingerne om, hvordan minkerhvervet skulle stilles i forhold til erstatning, fastsatte partierne i Folketinget et loft på 250 kroner per minkskind i aftalen fra 2020. 

Men på auktioner i efteråret 2021 landede danske minkskind på en gennemsnitlig salgspris på 323 kroner. Nu mener de 700 minkavlerne altså, at de får 73 kroner for lidt per skind.

- Det er uretfærdigt, at dem der fik lov til at pelse, får flere penge end os (der måtte slå dyr ned, red.). De har fået salgsprisen på auktionen, siger Anita Kaag, der overtog sine forældres minkfarm i 2013 og var fuldtidsminkavler frem til lukningen af erhvervet. 

Hun aflivede 21.000 mink, men ville ligesom de øvrige 699 sagsøgere gerne have haft muligheden for at pelse og tage chancen på pelsauktionen. 

I er ikke bange for, at folkestemningen vil vende og folk vil anklage jer for at være griske?

- Vi kæmper for det, vi har ret til. Hvordan kan det være, at avleren der ikke boede i zonen, skal have 100 kroner mere per skind? Politikerne har lovet os fuld erstatning, og den pris er det, skindene er blevet solgt for på auktionen.  

Venstre: Vi står inde for aftalen

Erstatningen for de destruerede skind er en del af den samlede erstatning, der skal udbetales til minkavlerne. Det samlede beløb er anslået til at blive 19 milliarder kroner.

Omkring en ottendedel - 2,5 milliarder kroner - er blevet udbetalt, viser en status på Fødevarestyrelsens hjemmeside fra 19. november.

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen var inde over aftalen om erstatning til minkavlerne. Og han siger til TV 2 Fyn, at Venstre kan stå på mål for prisen, der blev beregnet ud fra de tilgængelige oplysninger på daværende tidspunkt.

Det er ikke sikkert, om der igen vil blive drevet minkavl i Danmark (arkivfoto).
Det er ikke sikkert, om der igen vil blive drevet minkavl i Danmark (arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Så er der en efterrationalisering ud fra prisudvikling og markedsudvikling. Men det må afgøres i retten, siger han til regionalmediet.

DF parat til at genforhandle erstatning

Fødevareordføreren for Dansk Folkeparti, Lise Bech, kan godt forstå, at minkavlere ønsker mere i erstatning. Det siger hun til Ritzau.

Mink, der blev pelset sidste år, ville være solgt i år.

Derfor giver det god mening, at minkavlerne ønsker at få en erstatning svarende til, hvad de kunne have solgt skindene til i år og ikke sidste år, mener Lise Bech.

- Det, der skete sidste år er, at på grund af panik blev de beordret - ulovligt endda - til at aflive alle mink. Havde man ventet 14 dage, så havde de dyr været pelsmodne, og så havde man haft de skind, siger hun.

Hun mener, at Folketinget bør kigge på, om aftalen om erstatning fra sidste år skal ændres.

- Jeg mener, at man bør gå ind og se på, hvad gennemsnitsprisen er, fordi det er skind fra sidste år, som bliver solgt i år, siger hun.

Omkring 15 millioner mink blev krævet aflivet, efter at der i 2020 blev fundet en virusmutation blandt dyrene.

Den skabte en frygt for, at kommende vacciner mod coronavirus ikke ville kunne være lige så effektive over for mutationen som over for det oprindelige coronavirus.