Måbjergværket er klar til at brænde døde mink: Naboerne skal ikke frygte lugtgener

Mellem 15.000 og 20.000 tons døde mink skal i maj gå op i røg - Måbjergværket ved Holstebro er klar til at påtage sig sin del af opgaven.

Mads Jakobsen er formand for affaldsselskabet Nomi4s og for Dansk Affaldsforening.
Mads Jakobsen er formand for affaldsselskabet Nomi4s og for Dansk Affaldsforening.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Naboerne til kraftvarmeværket Måbjergværket ved Holstebro skal ikke frygte ubehagelige lugtgener, når værket i maj skal være med til at brænde en del af de cirka fire millioner mink, der er gravet ned på militære områder i Kølvrå ved Karup og Nr. Felding ved Holstebro.

-  Vi er optaget af at være gode naboer her på Måbjergværket. Der er investeret i ekstra udsugningsanlæg, og det gør, at vi er helt sikre på, at det ikke kommer til at lugte, siger formanden for affaldsselskabet Nomi4s, Mads Jakobsen.

I alt har 13 affaldsværker meddelt, at de kan hjælpe med at destruere de mange mink-kadavere, og Måbjerg bliver det eneste sted i Midt- og Vestjylland, der skal være med til at løse den specielle opgave.

- Staten har pådraget sig et miljøproblem med de her mink. Det skal løses - det kan vi hjælpe til med, og det gør vi selvfølgelig.

Mads Jakobsen, der også er formand for Dansk Affaldsforening, oplyser, at der i de to grave er et sted mellem 15.000 og 20.000 tons døde mink. Anlægget i Holstebro vil kunne brænde 50 tons om dagen, så der er med andre ord tale om en særdeles stor opgave, der ifølge Mads Jakobsen begynder 25. maj og tager i alt fem uger.

Får lejlighed til at øve sig

- Det er aftalt, at man får mulighed for at øve sig i Kristi Himmelfartsdagene. Der får vi en lille mængde, som vi regner med at kunne brænde på en fornuftig måde. Dermed kan vi justere anlægget ind, så det kører uproblematisk, når selve kampagnen begynder at rulle, siger han.

Nomi4s-formanden fastslår i øvrigt, at minkene ikke var egnede til forbrænding umiddelbart efter aflivningen sidste år.

- Lige efter de blev slået ned, ville de på Måbjerg-værket ryge direkte igennem ovnen uden at blive brændt ordentligt. Det dur jo ikke. Vi har fået at vide, at de nu har en konsistens som fetaost, og derfor tænker vi, at det kan godt håndtere i anlægget, siger han.

Ovnene på Måbjerg værket kræver en konstant brændværdi, og for at sikre den vil de døde mink blive blandet med almindeligt husholdningsaffald.

Camilla Venø Dal, der tidligere har været med at arrangere en demonstration mod minkgravene i Kølvrå, glæder sig over udsigten til, at gravene bliver tømt. Både i Kølvrå og Nr. Felding har de lokale været bekymrede for, hvad de mange døde dyr ville betyde grundvandet og miljøet i det hele taget.

- Det vigtigste er for os, at minkene kommer op og bliver håndteret, så man ikke bare flytter problemet et andet sted hen. Vores største bekymring er så, om det er tids nok for vores grundvand, siger Camilla Venø Dal.

Måbjergværket vil kunne brænde 50 tons døde mink om dagen.
Måbjergværket vil kunne brænde 50 tons døde mink om dagen.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST