73 kroner får minkavlere til at hive staten i retten: Kan få stor betydning for minksagen, vurderer professor

En gruppe minkavlere vil hive staten i retten med krav om mere erstatning for aflivningen af alle danske mink. Brud på grundloven vil blive en central del af sagen, lyder det fra Frederik Waage, professor i forvaltningsret.

2:44
Jens Feldbeck er tidligere minkavler og formand i Bordingegnens Pelsavlerforening. Sammen med 700 andre minkavlere har han nu lagt sag an mod den danske stat, hvor de kræver en større erstatning.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

250 kroner per skind. 

Så mange penge kan de danske minkavlere, som blev tvunget til at aflive deres mink og begrave deres mink, maksimalt se frem til. 

Men det er alt for lidt, lyder det fra omkring 700 minkavlere, der nu vil hive den danske stat i retten. 

Det skriver TV 2 Fyn

- Vi er blevet lovet en hel og fuld erstatning, det er ikke det, vi får, lyder det fra Jens Feldbeck til TV MIDTVEST.

Han er tidligere minkavler og formand i Bordingegnens Pelsavlerforening, og en af de minkavlere, der nu vil lægge sag an mod staten. 

I januar sikrede en bred aftale i Folketinget minkavlerne 'fuldstændig erstatning' for konsekvenserne af den aflivning, som regeringen bebudede i efteråret 2020. 

I praksis betyder det, at de minkavlere, der ikke havde mulighed for at pelse deres dyr, nu har udsigt til maksimalt 250 kroner per skind i erstatning. 

Til sammenligning har de resterende minkavlere solgt deres skin ved efterårets auktioner for 323 kroner per styk. En forskel på 73 kroner. 

- De skal sidestilles med de skind, der ikke er smidt i graven, lyder det fra Jens Feldbeck. 

I aftalen fra januar regner man med, at den samlede erstatning vil løbe op i 19 milliarder kroner til minkavlerne og følgeerhverv. 

Er det ikke fint?

- Nej, det er den del af landbruget, der historisk har givet det største profit, siger Jens Feldbeck. 

Kan ende i Højesteret

Det kommer ikke som nogen overraskelse for professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage, at flere minkavlere nu vil lægge sag an mod staten. 

- Spørgsmålet er om man har krav på en større erstatning end det, der oprindeligt blev aftalt. Der skal jeg ikke kunne udelukke, at minkavlerne har en sag, forklarer han. 

Ifølge professoren vil begrebet 'ekspropriation' komme til at spille en central rolle ved en eventuel retssag. 

Ifølge Grundlovens paragraf 73 har man krav på 'fuldstændig erstatning', hvis man bliver tvunget til at afgive sin ejendom til staten gennem ekspropriation. 

- Hvis domstolene finder, at der er tale om ekspropriation, så vil det få ganske stor betydning for opfattelsen af minksagen.

- Spørgsmålet er så om man har opgjort prisen på skindende korrekt. Det spørgsmål vil domstolene kunne teste, vurderer Frederik Waage. 

Mens nogle mink blev sendt i jorden, kunne andre sælges. Derfor er det ifølge flere minkavlere ikke rimeligt, at erstatningen per mink maksimalt må ende på 250 kroner.
Mens nogle mink blev sendt i jorden, kunne andre sælges. Derfor er det ifølge flere minkavlere ikke rimeligt, at erstatningen per mink maksimalt må ende på 250 kroner.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Professoren påpeger samtidig, at flere sager om ekspropriation igennem årenes løb er blevet prøvet ved landets domstol. 

- På stående fod kan jeg ikke vurdere om minkavlerne har en god sag, men der er tale om en principiel sag, konkluderer han. 

Professoren forventer, at det kan tage op mod tre år før sagen på grund af sin principielle natur kan blive prøvet ved Højesteret.

Inden da skal den igennem byretten og landretten. Frederik Waage vurderer dog, at der mulighed for, at den kan blive henvist direkte til landsretten af en byret.