Tilbageblik på branchen, der blev aflivet: Fra minkeventyr til mareridt

I denne uge blev minkbranchen i Danmark reelt lukket ned, da statsministeren slog fast, at alle mink i landet skal aflives på grund af coronavirus. Dermed blev et 90 år gammelt erhverv lagt i ruiner.

Den 17. juli 2020 blev der for første gang i Danmark fundet mink, der var smittet med coronavirus. Kun tre en halv måned senere, den 4. november, meddelte statsminister, Mette Frederiksen (S), at coronasmitten på danske minkfarme var ude af kontrol, og alle mink skulle aflives.

- Jeg vil gerne have lov til at udtrykke min store sympati og beklagelse over for de danske minkavlere. Mange af jer mister ikke alene jeres levebrød, men jeres livsværk, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde.

Grunden til den drastiske udmelding var, at en ny mutation af coronavirusset, ifølge myndighederne kan betyde, at en kommende vaccine ikke virker, som den skal.

Verdens største leverandør af minkskind

Der har været minkavlere i Danmark siden starten af 1930'erne. Det milde klima egner sig perfekt til pelsdyravl, og skind fra Danmark er kendt for en høj kvalitet. Danmark har i mange år været den største leverandør af minkskind i verden, og i 2020 var der omkring 1.200 minkfarme i Danmark.

En af dem tilhører Jan Obitsø. Han har en minkfarm med 45.000 dyr i Skave uden for Holstebro. I 38 år har han været pelsdyravler, og hans søn er gået samme vej.

- Jeg tror først, at det virkelig går op for mig, hvad der er sket om 14 dage. Jeg kan godt høre, hvad der bliver sagt, men hvilken konsekvens, det får, kan jeg ikke kapere. Hele vores liv har handlet om mink, så det bliver gennemgribende i hele vores liv, sagde Jan Obitsø efter at have set pressemødet med beskeden om, at han skulle aflive alle sine mink.

Sammen med sin familie var han få dage tidligere begyndt at pelse sine mink i et forsøg på at redde noget af årets omsætning.

Tema

Minkfamiliens kamp

Fra milliardomsætning til aflivning

I 2013 havde minkbranchen en rekordomsætning på 13 milliarder kroner. Men så startede nedturen.

Overproduktion halverede priserne på skindet, og danske minkavlere fik underskud. Men for første gang i syv år, så de danske minkavlere i år frem til et godt år.

I januar 2020 stod det dog klart, at minkbranchens tilbagegang fortsatte. Det store udbrud af en ny coronavirus i Kina gjorde, at kinesiske opkøbere ikke måtte rejse ud af landet, og årets første og vigtige pelsauktion i København blev aflyst.

- To ud af tre af kunderne kommer fra Kina, og kommer de ikke, så er auktionen jo aflyst, sagde Ib Lundgaard, der er formand for Holstebroegnens pelsdyravlerforening den 29. januar.

Hurtigt stod det klart, at også minkene blev smittet med corona. I Europa var første tilfælde i Holland, mens det var en farm i Hjørring i Nordjylland, der blev ramt som den første i Danmark.

Selv om myndighederne forsøgte at bremse smitten ved at aflive dyrene på de smittede farme, hjalp det ikke. Coronasmitten rasede i løbet af efteråret som en steppebrand gennem adskillige minkbesætninger på titusinder af mink i Nordjylland. I oktober besluttede myndighederne så, at også raske mink i en radius af 7,8 kilometer fra de smittede farme, skulle aflives.

Men lige lidt hjalp det. Coronavirusset fortsatte til minkfarme i Midt- og Vestjylland.

Mutationen er problemet

Det hele store problem med coronasmittede mink er, at virusset har muteret. De særlige mutationer kan opstå, når mennesker smitter mink med coronavirus. Når virus skifter vært fra mennesker til mink, kommer det ind i et andet biologisk system, og det kan give en anden type mutation.

De smittede mink med de nye mutationer kan så smitte tilbage til mennesker, som igen kan smitte andre mennesker.

Sundhedsmyndighederne har opdaget, at en ud af fem nye mutationer er mindre følsom overfor vaccineprogrammer, så risikoen er, at når der kommer en corona-vaccine, så beskytter den ikke mod mutationerne.

12 personer er testet positive med den nye mutation.

-  Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at den muterede smitte bliver inddæmmet, og at den ikke spreder sig yderligere, sagde Mette Frederiksen på pressemødet den 4. november.

Skrækscenariet er, at Danmark starter en ny verdensomspændende og dødelig pandemi med en ny type coronavirus.

Venter på svar

Aldrig tidligere er et helt erhverv i Danmark blevet historie så hurtigt. To dage efter regeringens barske besked mødtes minkavlere fra store dele af Jylland til en kilometerlang traktor-demonstration i Holstebro. Selv om regeringen har lovet økonomisk hjælp, så venter minkavlerne og alle følgeerhvervene stadig på svar om, hvordan og hvor meget hjælp de får.

- Vi savner svar, og det har vi gjort længe. De kan ikke spise os af med, at der kommer en kompensation på et tidspunkt. Vi håber at presse på, så regeringen forstår, at om ti dage er der ingen mink tilbage. De kunne som minimum være klar med udbetaling for de mange mink, og et forslag om, hvad der skal ske med erhvervet, når der ingen mink er tilbage, sagde medarrangør af demonstrationen og minkavler, Carsten Rahbek fra Spjald.

Mandag starter forhandlinger i Folketinget om, hvordan og hvor meget, minkavlerne skal kompenseres, efter regeringen har besluttet at aflive deres mink.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.