Minkfamiliens gæster fra Letland skal corona-testes

På tredjedagen sammen med familien Obitsø er der kommet fire arbejdere fra Letland, men før de må nærme sig minkene, skal de være fri for corona.

I de næste syv uger skal arbejdere fra Letland hjælpe til på minkfarmen i Skave, men på grund af situationen med covid-19 blandt mink, så tager familien Obitsø ingen chancer.

Derfor skal gæsterne både have den normale test, men udover det også en lyntest, så der er svar med det samme, før de må arbejde med minkene.

- Det er simpelthen af sikkerhedsmæssige grunde. Forhåbentlig får vi en negativ test her i dag, og det betyder så, at de kan bevæge sig lidt mere frit, når de kommer tilbage til farmen. De har en test hjemmefra indenfor de sidste få dage, der er okay, så med den her test har vi dobbelttjek på den. Ved at tage den officielle test så kan vi dokumentere, at vi har gjort, hvad vi kunne, fortæller Jan Obitsø.

Lyntesten foretages gennem næsen, og den er bestemt ikke noget, de lettiske arbejdere bryder sig om, men på trods af ubehaget, fik de alle foretaget den nødvendige test, så de kan arbejde på minkfarmen.

- Vi forstår godt covid sygdommen, og vi vil gerne være forsigtige her med minkene, men også dem der bor her, siger Gatis, der er en af sæsonarbejder fra Letland.

Heldigvis for alle parter var lyntesten negativ, så arbejdet på minkfarmen kan indtil videre fortsætte nogenlunde normalt.

Ingen gode udsigter

Familien Obitsø lever meget isoleret, for at undgå at bringe corona ind på farmen, og hjemmefra følger de ivrigt med i udviklingen på de sociale medier, diverse nyhedssider og dagens pressemøde.

- Man håber da selvfølgelig, det er positivt, det de kommer med for erhvervets skyld. Omvendt kan man heller ikke lade være med at tænke på, at det er der jo ingen, der ved om, det er, eller hvad det er, de kommer med, fortæller Jakob Blæsbjerg-Obitsø, mens han sidder og venter på, at dagens pressemøde starter.

Pressemødet går ikke den rigtige vej, og der er ingen udsigter til, at sikkerhedszonen på 7,8 kilometer bliver ophævet eller overhovedet lempet.

- Det ser ikke ud til, at der er noget opblødning i nogen af restriktionerne, vi har. Overhovedet ikke. Og heller ikke nogen plan for hvad der skal ske. Det virker ikke til, at de ved, hvad der skal ske. De skærper ikke kravene, men de slækker heller ikke på dem, siger Jakob Blæsbjerg-Obitsø.

Udover pressemødet så var der tidligere i dag også et møde i Miljø- og Fødevareudvalget, hvor repræsentanter fra erhvervet fik lov at fremlægge deres sag på Christiansborg.

Indtil videre lever familien stadig i en stor uvished om, hvad fremtiden bringer, og de gør, hvad de kan for at undgå, at corona rammer dem.

Tidligt i morges ankom de lettiske sæsonarbejdere, som traditionen tro flytter ind, før pelsningen begynder. Men de må ikke komme nær minkene, før de er Corona-sikre.