Mink-familie lever isoleret og i uvished

To generationer af familien Obitsø har været nødt til at sætte deres sociale liv på pause. De lever med frygten om, at de selv eller deres naboer pludselig får corona. Det vil betyde, at livsværket forsvinder.

Jan Obitsø begyndte med minkavl i 1982. Samme år fik han sønnen Jakob Obitsø, og nu driver de sammen en farm med 45.000 mink.
Jan Obitsø begyndte med minkavl i 1982. Samme år fik han sønnen Jakob Obitsø, og nu driver de sammen en farm med 45.000 mink.
Foto: Casper Roslyng, TV MIDTVEST

Far, Jan Obitsø, og søn, Jakob Blæsbjerg Obitsø, lever sammen med deres familie i en konstant uvished om, hvad fremtiden bliver for deres forretning og deres 45.000 mink.

Covid-19 hærger lige nu danske minkfarme især i Nordjylland, men smitten har også gjort sit indtog i Midt- og Vestjylland.

Syge mink bliver aflivet, og raske besætninger indenfor en radius af 7,8 kilometer af de smittede skal også aflives.

- Man kan ikke finde ud af, hvordan det kommer til farmen, og hvad skal vi så gøre for at undgå, at det er os, det slår ned ved? Det er der ikke nogen, der kan fortælle os, så vi står lidt på herrens mark og ved ikke, hvordan vi gør det bedst muligt. Vi kan selvfølgelig holde os for os selv så meget som muligt, men der er også grænser. Vores pige skal jo i skole, der skal handles ind og forskellige ting, fortæller Jakob Blæsbjerg Obitsø, der sammen med sin far har en minkfarm i Skave lidt uden for Holstebro.

Der er hverken fundet smitte hos dem, eller hos nogen af nabofarmene indenfor sikkerhedsgrænsen, men det kræver kun, at en farm bliver ramt, før korthuset vælter. Det påvirker familien.

- Jeg synes bare, at det er superuretfærdigt, at man vælger den fremgangsmåde, som man gør. Man inddrager slet ikke dem, der er allerbedst til at håndtere deres egne dyr, og det virker heller ikke til, at man altid inddrager den mest sunde fornuft, siger Maria Blæsbjerg Obitsø.

Livsværket startede i 1982

I løbet af 38 år har minkfarmen i Skave vokset sig større og større, og Jakob Blæsbjerg Obitsø arbejder lige nu sammen med sin far. Hvis corona ikke får sat en stopper for det, er planen, at han skal overtage farmen.

Jan Obitsø startede som 23-årig fra bunden med 2000 kroner og en klar ide om, at de skulle bruges fornuftigt.

Pengene blev til fire mink og et hønsehus, men med en masse arbejde har han fået opbygget et livsværk, som sønnen Jakob Blæsbjerg Obitsø nu også er en del af. Et livsværk, der lige nu ligger i skyggen af corona-epidemien.

- Min passion er at gå oppe ved mine mink, lave avlsarbejde og passe mine mink hver dag. Det kan være slut i løbet af tre dage, hvis det kommer. Det er absolut ikke rart at gå at tænke på, men det er sådan det er lige i øjeblikket, fortæller Jan Obitsø.

Koncentrationen af minkfarme er rigtig stor i Holstebro-området, og familien Obitsø vurderer, at de har godt 20 minkfarme indenfor den afgørende afstand på 7,8 kilometer.

Han mener, at det vil komme til at koste mellem 300.000 og 400.000 mink, hvis bare en farm bliver ramt.

Hverdagen er sat på pause

Frygten for at tage corona med tilbage til farmen er så stor, at familien aflyser både fødselsdage, fritidsaktiviteter og filmaftner.

Med kun tre uger til at de skal pelse deres mink, har de valgt at begrænset deres daglige gøren og laden til det allermest nødvendige.

- Vi gør, hvad vi kan, for ikke at få noget med ind. Men i og med at vi ikke ved, hvordan det smitter, så kan man jo heller ikke sige, at man gør alt, hvad man kan, fordi man ved ikke, hvad det er man skal. Så vi er nødt til bare at tage de gængse forholdsregler, fortæller Jakob Obitsø.

Datteren Lilja Lucia skal stadig i skole, og der skal købes ind til mad og andre nødvendigheder, men datterens svømmetræning, Jakob og Maria Obitsøs fælles spinningtimer plus alle planer, der involverer folk, de ikke omgås dagligt, er udskudt i hvert fald tre uger.

- Helt at undgå kontakt med omverdenen er jo næsten umuligt, men det fylder rigtig meget. Når man går til købmanden, tænker man, om ham foran i køen er syg, siger Jakob Obitsø.

På TV MIDTVEST følger vi i løbet af ugen famlien for at se, om livsværket får lov til at bestå.