Vrede over ny planlov

Regeringen har i dag varslet en rækker ændringer i planloven. Ændringerne bliver mødt med stor midt- og vestjysk skepsis.

Regeringen med landistriktsminister, Carsten Hansen, og miljøminister Ida Auken i spidsen har i dag varslet ændringer i planloven. Ændringerne møder kritik fra flere midt- og vestjyske politikere.

- De mellemstore byer bliver tabere, så det er en ren torneroseforestilling, som ministrene er rejsende i, siger folketings- og byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune, Esben Lunde Larsen.

Ingen IKEA i Viborg eller Holstebro

Blandt andet skal grænsen for hvornår en by må anlægge kæmpebutikker på over 2000 kvadratmeter rykkes fra 27.000 indbyggere til 40.000 indbyggere. Den grænse har tidligere eksisteret, men VK-regeringen ændrede den i 2010 under blandt andet på opfordring fra borgmestrene fra Holstebro og Viborg.

- Det er en katastrofe for os som mellemstor by. Jeg forstår slet ikke, hvor det her kommer fra, og hvorfor vi skal ind og ændre på det nu, siger Borgmester i Holstebro, socialdemokraten, HC ØSterby. Han fortæller, at han nu har sat arbejdet i gang med at få kontakt til kollegaen Carsten Hansen, for at få ham overbevist om, at det ikke er den rigtige vej at gå.

- Der er lavet undersøgelser, der viser, at det er de store handelscentre, som trækker væksten og udviklingen i et meget stort geografisk område. Det her kan ødelægge den effekt Holstebro har på hele det nordvestjyske område, siger HC Østerby.

 

Læs mere om den nye planlov her