Voksne får tilbud om vaccination mod mæslinger

Vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, men flere voksne har aldrig fået den.

Voksne kan få vaccinen gratis fra den 1. april. Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Ifølge WHO er mæslinger udryddet i Danmark, blandt andet på grund af vores børnevaccinationsprogram.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er der relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod sygdommen, og det skal der laves om på.

Så nu bliver disse voksne tilbudt den såkaldte MFR-vaccine, der udover at beskytte mod mæslinger også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Tilbuddet gælder voksne, der ikke er blevet det som børn og som ikke senere har haft mæslingerne, for hvis man har det, så er man blevet immun.

- Vi er enormt glade for, at vi nu kan tilbyde gratis MFR-vaccination til voksne, udtaler Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Findes i udlandet

Selvom mæslinger betragtes så godt som udryddet i Danmark, så kan man møde sygdommen, når man rejser til udlandet. Det gælder også lande indenfor Europas grænser.

- Selvom mæslinger er det, der kaldes ”elimineret i Danmark, så vil der trods alt stadig fra tid til anden opstå tilfælde af mæslinger. Ofte vil der være tale om tilfælde, hvor danskere er blevet smittet på rejser, forklarer Bolette Søborg og tilføjer:

- Som vaccineret er man selv beskyttet mod sygdommen og desuden med til at beskytte børn, der ikke kan blive vaccineret, for eksempel fordi de for små eller særligt sårbare. De børn risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet.

Vaccinationstilbuddet gælder fra den 1. april, hvor man kan blive vaccineret hos sin læge eller på en privat vaccinationsklinik.

Hvad er mæslinger?

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
  • Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
  • Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der bl.a. laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO
Kilde: Sundhedsministeriet