Virksomhederne vil investere mere i 2018

En af tre danske virksomheder er klar til at skrue op for investeringerne i 2018.

Hver tredje danske virksomhed er klar til at åbne pengepungen i det nye år og investere mere i nye maskiner, robotter og andre former for udstyr, end de gjorde i 2017, skriver Finans.

quoteDet går fremad i Danmark på en lang række økonomiske parametre, men i forhold til investeringerne halter det stadig. 

Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri

Det viser Dansk Industris (DI) rundspørge blandt næsten 600 medlemsvirksomheder, der er blevet bedt om at vurdere deres forventninger til 2018.
    
- Det går fremad i Danmark på en lang række økonomiske parametre, men i forhold til investeringerne halter det stadig. Især blandt de små og mellemstore virksomheder, siger Kent Damsgaard, vicedirektør i DI.

30 pct. af de 584 virksomheder, der har deltaget i DI's rundspørge, svarer, at de forventer at investere mere i 2018, end de gjorde året før. Ved en lignende rundspørge sidste år var det 29 pct. af virksomhederne, der svarede, at de var klar til at investere mere i 2017, end de gjorde året før.
    
- Selv om en stor del af virksomhederne svarede sådan sidste år, har vi ikke rigtig kunnet se det slå igennem, når vi ser på investeringsniveauet her et år efter. Derfor krydser vi nu fingre for, at virksomhederne rent faktisk gør noget ved investeringerne, siger Kent Damsgaard til Finans.

Finanskrisens efterslæb   
55 pct. af virksomhederne i rundspørgen svarer, at deres investeringer vil ligge på omtrent samme niveau som sidste år, mens 11 pct. svarer, at de forventer at investere mindre. 
 

Ifølge Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, skyldes efterslæbet i investeringerne følgerne af den økonomiske krise, der ramte dansk økonomi i slutningen af 00'erne, og påvirkede virksomhederne flere år efter krisens afslutning.
    
- Finanskrisen var så dyb, at mange virksomheder havde overkapacitet, da de kom ud på den anden side. Derfor er det absolut positivt, hvis investeringerne stiger. Det er afgørende for produktiviteten på den længere bane, at virksomhederne investerer i ny teknologi, fordi det er med til at løfte det langsigtede vækstpotentiale i dansk økonomi, siger han til Finans.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.