Vindmøller bliver stoppet af protester

Alt for ofte bliver vindmøller stoppet af borgerprotester og langvarig sagsbehandling, sådan lyder det fra Dansk Energi.

Vindmøller
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Grøn omstilling og klima fylder mere og mere i danskernes bevidsthed. Men alligevel bliver mange vindmøller aldrig opført på grund af borgerprotester og langvarig sagsbehandling, sådan lyder kritikken fra Dansk Energi.

- Tallene taler deres eget tydelige sprog. At nå den langsigtede ambition om et CO2-neutralt Danmark – altså vores grønne scenarie – forudsætter en markant større udbygning med vedvarende el end tidligere, fortæller Kristine van het Erve Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi i en pressemeddelelse.

En ny rapport fra Dansk Energi viser, at der i 2017 blev sat en stopper for vindmølle- og solcelleprojekter, der kunne have produceret 305 MW. Det på trods af, at Danmark mangler at producere 4 GW grøn strøm, hvis vi skal nå de nationale mål om, at 65 procent af strømmen i 2030 skal være grøn.

Vindmøllestop

Selvom der skal blæses mere grøn energi ind i Danmark for at nå målene for grøn energi. Så har flere kommuner her i landsdelen har sagt nej tak til flere møller. På Mors blev et enstemmigt byråd i 2017 enige om, at der ikke skal opføres flere vindmøller på øen.

- Vi producerer faktisk mere strøm, end vi selv bruger, så vi mener, at vi har påtaget os vores del af opgaven i forhold til at skabe grøn energi, lød det dengang borgmesteren i Morsø kommune, Hans Ejner Bertelsen.

Også i Viborg og Silkeborg har politikerne sagt nej til flere møller. Ligesom Ikast-Brande kommune som udgangspunkt ikke vil have flere vindmøller op.
I Ikast-Brande kommune har de i stedet oprettet et udvalg, der skal kigge på alternative måder og steder at sætte vindmøller op, så de ikke giver utilfredse borgere.

I den modsatte ende af skalaen er Ringkøbing Skjern og Thisted kommune. Faktisk er Ringkøbing Skjern kommune det sted i Danmark, der har flest møller, mens Thisted også ligger med helt i toppen.

1:37
Tilbage i 2017 vedtog et enstemmig byråd på Mors, at der ikke skal opføres flere vindmøller på øen.

Er vindmøller sundhedsskadelige?

Kort over vindmøller i Danmark. ​​​​Hver prik symboliserer en mølle. De blå er de største - mens de røde er de mindste af møllerne.
Kort over vindmøller i Danmark. ​​​​Hver prik symboliserer en mølle. De blå er de største - mens de røde er de mindste af møllerne.
Foto: dkvind.dk

I 2013 begyndte Kræftens Bekæmpelse at se nærmere på, om vindmøller og støjen fra dem er sundhedsskadelige. Indtil videre har de udgivet fire af seks videnskabelige artikler, der alle indtil videre ikke kan påvise, at vindmøller har konsekvenser for helbredet.

Så ifølge Dansk Energi er der altså ikke andet end borgerprotester og langsom planproces i kommunerne, der forhindrer, at flere skal sættes op.

- Hvis vi skal i mål, bliver vi nødt til acceptere, at en vindmølle og solcellepark kan ses, siger Kristine van het Erve Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.