Villaer med vokseværk: Vestjyderne bygger landets største huse

Danske villaer har haft vokseværk det seneste årti. Midt- og Vestjylland er det sted, der bliver bygget størst.

Minimum tre børneværelser, et rummeligt køkkenalrum, to badeværelser, et soveværelse, et bryggers og en forgang - ja og så lige et walk-in closet.

Det er svært at proppe alle disse rum ind på 140 kvadratmeter, så når ønskerne til boligen er mange, stiger antallet af boligkvadratmeter ligeså.

quoteIkke overraskende efterspørges der i dag mere plads i boligen til den moderne familie end for blot en generation siden.

Thomas Hovgaard, kommunikationschef, Nybolig

Danske boliger har haft massiv vokseværk siden 2010. I gennemsnit er et dansk parcelhus blevet 4,7 kvadratmeter større - fra 147,4 til 152,1.

Det viser en beregning, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Selvom landsgennemsnittet i dag ligger på 152,1 kvadratmeter, så gælder det for de vestjyske parcelhuse, at det gennemsnitlige areal er 156,2 kvadratmeter.

Finanskrisen er definitiv

Parcelhuses gennemsnitlig areal pr. bolig (m2) sorteret efter landsdel:

Ifølge Nybolig er udviklingen et resultat af, at finanskrisen endegyldigt er fortid, og at vi befinder os i en periode præget af højkonjunktur og fremgang.

- Siden finanskrisen er der år efter år kommet stadig mere gang i byggeaktiviteten, og ikke overraskende efterspørges der i dag mere plads i boligen til den moderne familie end for blot en generation siden, siger kommunikationschef i Nybolig, Thomas Hovgaard.

Også muligheden for at bygge mere bæredygtigt spiller ind på ønsket om større boliger.

- De store teknologiske landvindinger har betydet smartere energiløsninger i danske hjem. Derfor kan man i dag opvarme langt flere kvadratmeter langt billigere og grønnere, end man kunne for bare få år siden med eksempelvis solceller, varmepumper og generelt mere effektive opvarmningssystemer, forklarer Thomas Hovgaard.

Vokseværket vil fortsætte

Thomas Hovgaard peger samtidig på, at ændrede familiestrukturer med sammenbragte familier med mange børn stiller større krav til plads – og det er formentlig en tendens, der varer ved.

- Selvom man eksempelvis kun har begge forældres børn hver anden uge, vil de fleste gerne kunne tilbyde deres børn eget værelse, og med en høj skilsmissestatistik er der ikke meget, der tyder på, at vokseværket vil ophøre i nærmeste fremtid, siger Thomas Hovgaard.