Vildtfløjte skal forhindre påkørsler af dyr

Masser af dyr bliver hvert år kørt ned på danske landeveje. Det kan koste mange penge for både kunder og forsikringsselskaber, men en lille fløjte kan muligvis mindske problemet.

2:29
Knud Skov fra hjemmeplejen i Thisted står her med den fløjte, der skal skræmme dyrene væk. Hos hjemmeplejen har de oplevet færre påkørsler af dyr efter monteringen af fløjten.
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Hvert eneste år bliver mange dyr påkørt på de danske landeveje. Og særligt i Skive, Morsø og Thisted Kommuner bliver der registeret flest påkørsler af vildt pr. indbygger.

Det er synd for dyrene, og det kan være meget omkostningsfuldt for både kunder og forsikringsselskaberne.

Og derfor har GF Forsikring nu sendt en fløjte ud til deres forsikringskunder i Skive, Thy og Mors, som skal være med til at mindske problemet. 

Selskabet er nemlig blevet inspireret af blandt andet hjemmeplejen i Thisted Kommune, som bruger en fløjte til at at skræmme dyrene væk.

Fløjten vil give en højfrekvent lyd fra sig, som kun dyrene kan høre.

Afdelingschef hos GF Forsikring i Skive, Thy og Mors, Lasse Rytter Leander, håber den lille fløjte kan blive løsningen på problemet.

- Vi håber, at den kan nedbringe påkørslerne af vildt i vores område. Én ting er den fysiske skade på bilerne, men det er også en traumatisk oplevelse, siger han.

Derfor har selskabet valgt at sende en vildtfløjte ud til deres godt 10.000 forsikringskunder i de tre kommuner. Og forhåbentlig vil det få en effekt, lyder det fra afdelingslederen.

- Vi håber, at vi får en lavere skadesudbetaling, som betyder en højere overskudsdeling til medlemmerne. Alle vinder. Og ikke mindst råvildtet, siger Lasse Rytter Leander.

Det er ikke lige til at se, at Lasse Rytter Leander fra GF Forsikring faktisk har monteret den lille fløjte på sin bil.
Det er ikke lige til at se, at Lasse Rytter Leander fra GF Forsikring faktisk har monteret den lille fløjte på sin bil.
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Inspireret af hjemmepleje

GF Forsikring er blevet inspireret af Thisted Kommunes hjemmepleje, som har haft en vildtfløjte på alle hjemmeplejens biler de sidste to år.

Og tal viser, at hjemmeplejen er gået fra at påkøre 6-8 hjortevildt om året til kun at ramme en enkelt om året. Og det skaber en større tryghed blandt de ansatte.

Men afdelingschefen fra GF Forsikring understreger, at fløjten ikke kan være altafgørende for at undgå påkørslerne.

- Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen garanti. Hvis vildtet er på flugt eller går i noget tykt buskads, så er det ikke sikkert, at de hører det, siger han.

Derfor opfordrer Lasse Rytter Leander stadig bilister, der har monteret vildtfløjten, at huske den gode adfærd. Særligt når man kører i skumringen eller tidligt om morgenen.

Kommune tilfreds med fløjten

Det er hjemmeplejen Nord i Thisted, der fik monteret fløjterne til de biler, som de ansatte kører rundt i for to år siden. 

Og ifølge Knud Skov, der er teknisk servicemedarbejder i hjemmeplejen, så er 15 ud af deres 29 biler monteret med fløjter. 

Det er de biler, som kører på landet, der er monteret med den lille sorte fløjte.

Men til næste år når kommunen skal have 35 nye biler, er han ikke i tvivl om, hvad de skal monteres med.

- De får alle sammen fløjten. Uanset om de kører på land eller by. Det kan ikke svare sig at lade være, siger han.

Knud Skov var dog mistroisk over for løsningen til at starte med, men han blev hurtigt overbevist om, at fløjten var en rigtig smart idé.