Vilde mink har bidt sig fast

Vilde mink kan være rene dræbere i et fuglereservat. Alligevel slipper vilde mink for forbud som invasiv art.

240713_mink_.jpg

Selvom EU nu freder Danmarks milliardindbringende minkskindsproduktion, så volder minken fortsat problemer i naturen. Her har undslupne mink for længst bidt sig fast og formerer sig i et omfang, hvor eksperter vurderer, at vi aldrig slipper af med dem igen.

EU ville ellers have sat den nordamerikanske minkktype, som er baggrunden for den senere års eksporteventyr for dansk minkskind, på listen over skadelige invasive arter, som skal forbydes. En kattelem om økonomi fik dog lempet minken af listen igen til glæde for de danske minkavlere.

For alene sidste år hev danske minkavlere 13 milliarder kroner hjem på deres skind. Ifølge seniorforsker Tommy Asferg fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, er der god grund til at holde nøje øje med de vilde mink i naturen.

- Minken er i dag vidt udbredt i det meste af landet og yngler også, så vi kommer ikke af med dem igen. Det ville kræve urimeligt mange ressourcer, siger Asferg.

- På de forkerte steder som et fuglereservat eller på en ø, hvor der traditionelt ellers ikke er rovdyr, kan de lave megen ravage, fordi mink lettere end andre rovdyr kan svømme over. Sådan et sted kommer minkens rovdyrinstinkt til fuld udfoldelse, siger han.

Derfor har myndighederne også valgt at koncentrere kræfterne om de områder, hvor minkene gør mest skade. Blandt andet er der udpeget 20 særlige indsatsområder.

- Over 100 frivillige, især jægere, er involveret i arbejdet med at passe minkfælder i indsatsområderne. Både de såkaldte sms-fælder, der sender en besked, når en mink går i, og de dræbende slagfælder, som kun må anvendes på flydeplatforme til vands, siger skovrider i Naturstyrelsen, Thomas Borup Svendsen.

Placeringen til vands skal hindre, at fredede, men knap så svømmeglade dyr som lækat, skovmår og ildere slås ihjel i stedet for minkene.