Vidste du det? Din røgalarm kan være placeret helt forkert

Din røgalarm skal vække dig, hvis der udbryder brand. Men du kan placere den, så den ikke reagerer tidligt på røgen.

800.000 danskere har ikke en røgalarm.

Det fortalte vi i går i TV MIDTVEST, da spejdere i Thy tog ud til borgere og tjekkede røgalarmer eller opsatte dem i hjem, hvor de ikke havde en.

Men vidste du, at selv om du har en, så er det ikke sikkert, at den er placeret rigtigt? Og skal du muligvis have mere end en?

Det vigtigste er selvfølgelig, at din røgalarm er placeret, så den kan høres i alle rum, også hvis dørene er lukket.

Hold den væk fra hjørnerne

Ifølge TrygFonden, så skal en brandalarm placeres midt på loftet.

Hvis du har et loft til kip eller skrå vægge, så skal røgalarmen placeres en meter fra det højeste punkt og så vidt muligt midt i rummet. Det skyldes at røg stiger op af, og røgalarmen opdager røgen, når den siver langs loftet. Af samme årsag er det vigtigt, at den ikke placeres på væggen.

Det er heller ikke nok at placere sin røgalarm på et bord eller ovenpå et skab. Hvis du gør det, så skal en meget større del af rummet fyldes med røg, for alarmen reagerer.

Hvordan virker en brandalarm?

Store huse skal have flere alarmer

Det er ikke sikkert, at det er nok med én alarm i dit hjem.

En lille bolig skal have én røgalarm, der er placeret i gangen – hvis man kan køre den i samtlige rum. Hvis du har en større bolig, så bør der være flere røgalarmer, som sættes op i soveværelserne og stuen. Samtidigt bør der være mindst en alarm på hver etage.

TrygFonden anbefaler, at man tester sine røgalarmer en gang om måneden, og at man tester dem, hvis man har været væk i længere tid, hvor batterierne kan være løbet tør, uden du har hørt advarselslyden. Man tester sin alarm ved at trykke på testknappen.

Derfor skal du have en brandalarm