Videoovervågning af køer er det nye i landbruget

Overvågning af køerne i stalden er et nyt redskab, og det kan ende med at gavne landmændenes bundlinje.

Hvad laver koen egentlig, når landmanden ikke holder øje med den? Det undersøger LandboNord for et stigende antal landmænd. For videoovervågning af køerne er fremtiden, mener de.

- Vi kan se, hvordan de lægger sig, hvordan de går, hvordan de står, hvor lang tid de står og æder, og hvordan de opfører sig, når der bliver fodret, forklarer Morten Otte, der er kvægrådgiver i LandboNord. 

Flere end 100 landmænd har allerede haft besøg af LandboNords videokameraer. På gården Egelund i Tjele gav LandboNords analyser stof til eftertanke.

- Vi troede jo, vi gik og gjorde det så godt. Men der var jo alligevel en del ting, vi kunne lave om, hvor vi troede, at vi bare var gode, siger Mads Bruun, der er fodermester på gården i Tjele, der nu har investeret i nye madrasser til køerne og ændret på fodringen. 

- Vi skulle gerne se, at der kommer mere mælk i tanken, og vi får hævet ydelsen per ko, forklarer Mads Bruun. 

Kokameraer er kommet for at blive

Det koster 5000 kroner at få en LandboNord til at foretage en videoanalyse, og de penge er godt givet ud, ifølge Brian Husted, der netop har fået foretaget en analyse i sin stald.

- Den pris for at få analyseret sine køer på den måde. Kan man hente noget ved det, så kan det jo give store beløb på bundlinjen, siger Brian Husted.

LandboNord forudser da også, at kokameraerne er kommet for at blive. 

- På sigt bliver videoanalyse ligeså vigtig en del af rådgivningen som foderplaner og foderkontroller, fordi det er helt unikt, siger Morten Otte. 

Interessen for videoanalyse er så stor, at der lige nu er ti landmænd på venteliste. 

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.