Vi skal holde afstand: Her er tre naturperler, du næsten kan have for dig selv

Det gode vejr lokker mange ud i naturen, men det er et problem, når vi alle samler os de samme populære steder. Her har du tre bud på alternative udflugtsmål.

Der er en masse skøn natur i det midt- og vestjyske. Foto: TV MIDTVEST

Der er en masse skønne naturperler i det midt- og vestjyske. 

Alligevel sker det ofte, at mange af os samler os på de samme velkendte steder. Og det er et problem, hvis vi samles for mange på det samme sted, mens vi kæmper mod coronasmitten. 

Heldigvis er der rigtig god plads mange steder i den midt- og vestjyske natur. 

Her har du tre bud på naturskønne udflugtsmål, hvor du vil have plads til at boltre dig. 

 

Hanklit på Mors

Hanklit på det nordlige mors er en lidt overset naturhistorisk perle. 

 

En 61 meter høj skrænt skyder op få meter fra Limfjordens kyst. Her kan man finde forstenede søpindsvin og andre fossiler. 

 

Faktisk er Hanklit på UNESCOs liste over kandidater til verdensarv. Alligevel er den ikke overrendt. Det fortæller Kristina Lehmann Schjøtt, der er direktør i Destination Limfjorden.

 

- Der er en fed geologisk historie i naturen, og så er det en natur, man ikke finder ret mange steder i verden. Men det er ikke plastret til med mennesker.  

 

Faktisk er der 155 kilometer vandresti langs Limfjordskysten, så der er plads nok at bevæge sig på. 

 

Sådan finder du det

  • Du kan parkere tæt på Hanklit, hvor der er en parkeringsplads.
  • Parkeringspladsen har ikke en adresse, men den er angivet på Google Maps, hvor du kan søge efter Hanklit Parkeringsplads. 

  Foto: Richard Gaarn Svendsen

Simested Ådal - Borup Hede

For de fleste er stedet helt ukendt, området har nemlig været tilgroet i nogle år. 

 

Borup Hede ligger ned til den slyngede Simested Å og udgør en central del af den 450 hektar store fredning af Simested Ådal.

 

Der er afmærket en vandretur, der blandt andet fører til det 27 meter høje udsigtspunkt Brakbjerg, hvorfra der er en storslået udsigt over det meste af ådalen.

 

- Det er en skøn tur, hvor man starter med at være lidt i krat. Men så kommer man ud på selve heden, fortæller Vibe Winckles, der er leder af Naturskolen i Viborg Kommune. 

 

Der er også noget at hente for de historieinteresserede. Der er nemlig markante hulveje, der fører ned til Danmarks måske ældste træbro, og så finder man også gravhøjene Galgehøj og Tinghøj i området. 

 

Sådan finder du det

  • Du kommer tættest på ved at indtaste adressen Boruphedevej 17, 8832 Skals.
  • Drej ind på parkeringspladsen i skoven før nummer 17.

  Foto: Richard Gaarn Svendsen

Stranden på Holmsland Klit

Vesterhavet trækker i mange, når solen skinner, og der er en lang kyststrækning i det Midt- og Vestjyske med store naturoplevelser. 

 

Jens Nicolai Vejlgaard har været strandfoged i over 20 år. Og han kender de gode steder langs kysten, hvor man har stranden for sig selv.

 

Ét af de steder er stranden på Holmsland Klit - i nærheden af Lyngvig Fyr for enden af en af de små grusveje, som fører fra Holmsland Klitvej op mod klitterne. 

 

- Det er et helt unikt sted. Hvis man kigger rundt her, kan man se et helt unikt landskab. Vi har klitterne, og vi har den fredede klithede, som ligger her øst for os, siger Jens Nicolai Vejlgaard. 


- Det er et specielt sted, fordi der er frisk luft og ro. Her kan sind og tanker få fred i de her dage, hvor vi alle har brug for en pause fra at tænke på de ting, der foregår omkring os, tilføjer han.

 

Sådan finder du det

  • Langs Holmsland Klitvej mellem Hvide Sande og Søndervig kan man dreje ind ad små grusveje, der fører helt ned til kysten. 
  • Vejene er afmærket med et skilt med en firkant og en trekant indeni. 

  Foto: Ditte Georg Poulsen