Vi fik reporter til at se et helt års fjernsyn: - Jeg er træt af corona

2020 vil for evigt blive husket som det år, vi fik corona. Men det var også det år, hvor det endnu engang blev bevist, at midt- og vestjyder er gjort af et helt særligt stof. Det skriver vores reporter Allan Ødegaard om, når han kigger tilbage på året, der er gået.

27:42
Her kan du se hele årskavalkaden fra TV MIDTVEST
Foto: Line Flatau, TV MIDTVEST

Jeg er træt af corona. Sådan helt grundtræt. Jeg trænger til fest, dans og alt for mange mennesker samlet på alt for lidt plads. Sådan ligesom en festival – eller en julefrokost og lidt for meget oven i hatten.

Jeg har lige set et helt års fjernsyn igennem. Fra 1. januar 2020 og frem. Mange hundrede timers tv om corona, mundbind, massetest og døde mink. Tonsvis af døde mink.

Hvert år i december kigger vi nemlig tilbage på året, der er gået i Midt- og Vestjylland. I år var det så min opgave. Nu sidder jeg tilbage mættet af corona, men også med et lille smil i mundvigen.

For der var masser af sammenhold, særlige midt- og vestjyder og en hel del at glæde sig over. Både før og under corona.

- Jeg elsker bløde løg

Tag nu bare den pensionerede pølsemand fra Ikast. Han elsker bløde løg. Det gjorde hans kunder i øvrigt også, da han havde vogn, pølser og ”med det hele” ved busstationen i Ikast.

Da salget toppede, lavede han ikke mindre end 150 kilo bløde løg om ugen. Ud over, at det sikkert har givet en del fisen i Ikast og omegn, så var opskriften både hemmelig og eftertragtet.

Pensionerede pølsemand Kai Rasmussen med de bløde løg der gav hjælp til kræftramte.
Pensionerede pølsemand Kai Rasmussen med de bløde løg der gav hjælp til kræftramte.
Foto: Anders Davidsen / TV MIDTVEST

Pølsemanden er ikke bare til bløde løg. Han har åbenbart også et blødt hjerte. Derfor valgte han at sælge sin hemmelige opskrift på bløde løg for en 50’er. Overskuddet på flere tusinde kroner gik til kræftramte på et lokalt rehabiliteringscenter.

De kræftramte var både glade og en anelse forbløffede over, at der kan være så mange penge i bløde løg.

At Jylland er noget helt særligt, fandt et hold gymnasielever fra Espergærde også ud af. Iført hvide kondisko, dialekt fra Nordsjælland og nysgerrighed tog eleverne tværs over landet for at besøge en bondegård og klappe en ko.

Læreren var fra det midtjyske, og han havde undret sig over, at eleverne havde besøgt både London, Paris og Berlin, mens Jylland var ukendt land.

For eleverne var mødet med vestjyderne ved Ringkøbing en øjenåbner af de større.

- Her virker det som om, at folk er parate til at give noget til fællesskabet, uden de forventer at få noget igen. Det er vildt empatisk, som en elev og hendes veninde betroede vores reporter.

Det var det her syn, der mødte et hold gymnasieelever fra Espergærde.
Det var det her syn, der mødte et hold gymnasieelever fra Espergærde.
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Om den nu tidligere kommunaldirektør i Struer havde forventet at få noget igen, da han brugte godt 120.000 af kommunens penge, ved jeg ikke.

Men domstolen stod klar med seks måneders fængsel, de fire gjort betinget, da kommunaldirektøren fik sin straf for at bruge det kommunale kreditkort til en række mindre køb på tankstationer og i kiosker.

Knap var dommen afsagt, så havde den nu tidligere kommunaldirektør betalt pengene tilbage til kommunekassen og dermed borgerne i Struer.

Ost, bacon og hele svineriet

Det var noget af et syn 11. marts, da alvorsfulde myndigheder og statsministeren marcherede ind i danskernes hverdag med budskabet om nedlukning. Den globale pandemi havde smittet 500 danskere, og nu var det tid til handling.

Børn blev sendt hjem fra skole, efterskoler blev tømt og hjemmearbejde foran skærm blev hverdag.

Og er der noget, der kan få journalister til at lette røven, så er det, når hele landet lukker ned. Det ligger ligesom i vores DNA. Når politiet advarer mod al udkørsel på grund af storm eller store mængder sne, ja så pakker vi bilen, ekstra underbukser og en madpakke af de større og kører ud.

Sådan har det altid været og sådan var det også i marts, da landet lukkede ned.

Den kongelige kok Jens Peter Skov fra Salllingsund Færgekro begyndte at lave fastfood
Den kongelige kok Jens Peter Skov fra Salllingsund Færgekro begyndte at lave fastfood
Foto: Lasse Uttrup & Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Og knap havde det første chok lagt sig over nedlukningen, før der viste sig en vis trodsighed mange steder i landsdelen.

For eksempel på Sallingsund Færgekro. Her forsvandt alle kunderne fra den ene time til den anden. Men kroejeren er en optimistisk mand, så i stedet for at græde, tændte han op i blussene på kroen. Og så blev der ellers langet burgere ud til morsingboerne, og som krofatter sagde; ”med ost, bacon og hele svineriet”.

Det var en ny disciplin for kroejeren, der har lavet adskillige middage til kongehuset. ”Men hvad skal man ellers give sig til,” sagde han, mens der gik ild i endnu en pande med fedtstof.

Der var dog nogle, der godt finde på andet at lave end burgere.

Det mærkede de på fødegangen, hvor der var lige så meget behov for hjælp, som der plejede. Men da al fødselsforberedelse var aflyst, måtte jordemødrene tænke ud af boksen.

Så det var var frem med kamera og mikrofon. Og så forvandlede jordemødre sig for en stund til filmstjerne og lavede film, der kunne hjælpe de vordende mødre med vejtrækningsøvelser og smertelindring, når de nu sad højgravide rundt omkring i de midt- og vestjyske hjem.

Det er nu godt, man ikke er særligt gravid eller helt gammel endnu.

Især det sidste er ikke at ønske sig med en virus, der rammer særligt hårdt blandt ældre og derfor byder på en hverdag bag lukkede døre, og når familien kommer på besøg, må de nøjes med at vinke gennem vinduer.

Lidt tiltrængt opmuntring var der til beboerne på et plejecenter i Thy, da en lokal duo indtog pladsen foran centret og slog tonerne an til fællessang.

Samlede ind efter brand

Det var som om, at midt- og vestjyderne rykkede sammen midt i krisen. I Nykøbing fik en butiksejer kærligheden fra lokalsamfundet at føle, da hendes butik med børnetøj pludselig brændte.

Morsingboerne samlede 30.000 ind til Helle Lynggaard fra Nykøbing.
Morsingboerne samlede 30.000 ind til Helle Lynggaard fra Nykøbing.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Det skete lige op til ejerens 50-års fødselsdag. Så meget modgang var mere end morsingboerne ville finde sig i, så de gav sig til at samle sammen til den uheldige butiksejer.

På fødselsdagen blev den noget rørte kvinde vækket med flag, morgensang og 30.000 kroner fra lokalsamfundet.

Også Jyllands Park Zoo fik uventet hjælp, da private samlede 700.000 kroner ind til den corona-nedlukkede zoologiske have i Haunstrup.

Nu er der jo ikke meget godt at sige om corona og covid-19. Men når en af min ungdoms guitarhelte pludselig kommer lidt tættere på, så er der alligevel en smule at glæde sig over – også for sådan en lidt vel tung tv-reporter på nogle og 50 år.

Blueslegenden Walter Trout flygtede fra corona i USA og flyttede til Thy sammen med sin danske hustru Marie.
Blueslegenden Walter Trout flygtede fra corona i USA og flyttede til Thy sammen med sin danske hustru Marie.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

I 1989, da jeg endnu var en ung, håbefuld fynbo, gav Walter Trout en nu legendarisk koncert på Midtfyns Festivalen i Ringe. Og jeg var der. Lige der. Foran scenen, da han trykkede Jimmy Hendrix’ ”Red House” af for de måbende fynboer. Lige præcis den optagelse fra Midtfyn blev skåret i vinyl på Trouts første album.

Så jeg må indrømme, at jeg var lidt misundelig på min kollega, da han skulle til Thy for at tale med Walter og konen.

Den legendariske bluesguitarist valgte at bruge pandemien til at flytte til Thy, hvor han både kunne nyde den lange afstand til andre, udsigten over Vesterhavet og sin kone.

De mødte hinanden for mange år siden under en koncert i Holstebro, hvor blueslegenden fik et godt øje til den langhårede Marie fra Thisted.

Hænder og tunger de forkerte steder

At midt- og vestjyder er gjort af et helt særligt stof, fandt overborgmester i København Frank Jensen også ud af. 2020 blev året hvor magtfulde mænd med hænder og tunger de forkerte steder blev stillet til ansvar.

Cecilie Sværke Priess er opvokset på Salling. Hun var en af de kvinder der stor frem med sin historie om Overborgmesteren i København, der efterfølgende trak sig
Cecilie Sværke Priess er opvokset på Salling. Hun var en af de kvinder der stor frem med sin historie om Overborgmesteren i København, der efterfølgende trak sig
Foto: TV 2

En 23-årig kvinde fra Salling ville ikke finde sig i at blive endnu en i rækken af krænkede tavse kvinder, så hun råbte så højt om overborgmesterens ”seriekrænkelser”, som hun kaldte det, at det gav genlyd i alle medier.

Til sidst cyklede den tidligere nordjyske bingovært videre – nu uden sin borgmesterkæde. Mens kvinden kunne forsætte arbejdet som DSU-formand og jurastuderende i København.

Selv om man er stærk og selvstændig, så er det jo nogle gange rart med lidt hjælp hjemmefra. I Hurup flyttede en 57-årige kvinde hjem til mor. Her havde hun godt nok ikke boet siden hun var 17, men da syv nordjyske kommuner lukkede ned, var der ikke andet at gøre, hvis hun også skulle passe sit arbejde.

Nedlukningen betød nemlig, at man ikke måtte krydse kommunegrænsen for at passe sit arbejde. Og med butik i Hurup i Thisted Kommune og bopæl på Thyholm i Struer Kommune, så lå løsningen lige for, når nu mor stod klar med både husly, livretter og tøjvask.

Og sådan var der jo så meget. Livets pølse er speget, som Michael Bundesen og Shu-bi-dua sang. Bundesen døde i året, der er gået, og han havde i hvert fald ret i en ting. Livets pølse er ganske speget. Især her i 2020.

Og så har jeg ikke nævnt værnemidler, hjælpepakker, nedlæggelsen af et helt mink-erhverv og fødevareministerens nedlæggelse af sit eget hverv. For ikke at tale om stanken fra massegravene ved Kølvrå og Holstebro. 

Godt nytår, siger jeg bare.

27:42
Vi kigger tilbage på 2020.