Vestjyder protesterer igen: Vil ikke betale for østdanskernes grønne strøm

Vestjyderne betaler for regningen for den grønne omstilling i Danmark, og det vil energiselskaber og virksomheder have lavet om på.

De seneste år er der kommet flere vindmøller til Vestjylland, og derfor bliver en større del af Danmarks grønne energi produceret her i landsdelen. Men det er ikke kun her, den bliver brugt. Det gør den i hele landet.
De seneste år er der kommet flere vindmøller til Vestjylland, og derfor bliver en større del af Danmarks grønne energi produceret her i landsdelen. Men det er ikke kun her, den bliver brugt. Det gør den i hele landet.
Foto: TV MIDTVEST

For anden gang i år er de vestjyske energiselskaber og flere virksomheder gået sammen om at skrive et brev til Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt, og budskabet er klart: Vestjyderne vil ikke stå alene med regningen for grøn energi. 

- Selvfølgelig synes jeg, at vi skal have grøn energi i Danmark, det er jeg meget fortaler for. Men jeg synes, at omkostningerne til at etablere det skal udligne sig for hele landet, siger direktør for støberiet Valdmar Birn A/S, Jens Birn. 

Som det er nu betaler vestjyderne nemlig hele prisen for, at den elektricitet, der ikke bliver brugt i Vestjylland, bliver transporteret til det østlige Danmark.

- Når det blæser har vi cirka fem gange så meget produktion, som vi har forbrug. Det vil sige, at 80 procent af det elektricitet, der bliver genereret herude, bliver transporteret til Østdanmark, og de omkostninger er der ikke udlignet for, så det ender med, at de omkostninger for at flytte strømmen fra Vestdanmark til Østdanmark bliver betalt af vestjyderne, forklarer Lars Naur, der er administrerende direktør i Jysk Energi.

Jens Birn og en række andre har derfor skrevet under på endnu et brev til ministeren, hvori de efterlyser, at Østdanmark påtager sig en større del af regningen for produktionen af grøn energi. 

- Hver eneste øre vores elregning stiger, betyder en million kroner mere i elomkostninger per år. Og der er jo kun en til at betale det, og det er vores kunder. Når vi skal sende regningen videre, så er det ren konkurrencekraft, forklarer Jens Birn.

Ministeren anerkender problem

I sommers modtog Lars Christian Lilleholt (V) første gang et brev fra vestjyderne, hvor de gav udtryk for deres utilfredshed. Siden da har han kigget på problemet, men hvis det ikke har ændret nok, så er han villig til at gøre det igen.

- Det er jo klart, at der er en udfordring her, og det er jeg meget, meget indstillet på at kigge på. Jeg har kigget på det og gjort noget, og jeg er parat til at kigge på, om der er brug for yderligere tiltag, fortæller han. 

I alt anslår Dansk Energi, at den skæve fordeling af regningen har kostet vestjyderne 40 millioner kroner i løbet af de seneste fem år.

1:43
Se indslaget om den skæve fordeling her.