Vestjyder betaler ekstra mio.-regning for grøn strøm til hele Danmark

Store dele af landets vind-energi produceres i Vestjylland, og det slider på elnettet. Det ekstra vedligehold betales af vestjyder.

Forbrugerne i nærheden af de mange vindmøller i det vestlige Jylland betaler op mod 40 millioner kroner ekstra for at vedligeholde el-ledningsnettet i forhold til resten af landet.

Det slider nemlig på elnettet, når grøn strøm fra vindmøller i Vestdanmark transporteres mod Østdanmark. Regningen for den ekstra vedligeholdelse lander hos de lokale el-værker - og dermed hos vestjyske forbrugere, fortæller DR P4 Midt & Vest.

Men sådan bør det ikke være, mener el-distributørernes paraply-organisation, Dansk Energi, som gerne vil lave om på, hvem der får regningen:

- Vi kunne godt tænke os, at det bliver udlignet mellem alle danskere, siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge til DR P4 Midt & Vest.

quoteVi skal sikre, at det er en kollektiv opgave at betale for den grønne omstilling.

Thomas Danielsen, energiordfører for Venstre 

Det er det lokale el-selskab, der skal betale for at vedligeholde el-nettet, selv om det er forbrugere i hele landet, der nyder godt af den grønne vindenergi fra Vestkysten.

Det gælder for eksempel de lokale selskaber RAH, NOE og Thy-Mors Elforsyning, som har udskrevet ekstra-regninger for ni millioner kroner ekstra om året til lokale energi-forbrugere på grund af slitagen.

Det er Folketinget, der skal beslutte, om regningen skal samles op af hele Danmark i den nye elforsyningslov. Venstres energiordfører Thomas Danielsen støtter idéen:

- Vi skal sikre, at det er en kollektiv opgave at betale for den grønne omstilling. Det er ikke kun vestjyderne, der skal betale for den. Derfor vil jeg forsøge at få det ændret, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Han lægger op til, at Folketinget laver en bekendtgørelse, som fordeler regningen mellem alle danskere.