Vestas-overskud falder: Aktionær tager regnskabet med ophøjet ro

Prisen på vindmøller på det globale marked er faldet, og det er gået hårdt ud over den gamle Lem-virksomhed.

John Møller Jensen fra Søndervig har i 15 år haft private aktier i den store vindmøllevirksomhed. Han tager kursfaldet i sine aktier med ophøjet, vestjysk ro. Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Selvom der bliver lavet rekordmange vindmøller hos Vestas, så tjener vindmølle-virksomheden færre penge. Det viser regnskabet for 2018, hvor overskuddet er faldet med en fjerdedel fra året før.

- Men det er jo også svært at hamle op med foregående år, som jo var rekordår.

Læs også Vestas-overskud falder: Aktionær tager regnskabet med ophøjet ro

Sådan siger John Møller Jensen fra Søndervig, der i 15 år har haft private aktier i den store vindmøllevirksomhed. Han tager kursfaldet i sine aktier med ophøjet, vestjysk ro.

Det er især, fordi prisen på vindmøller på det globale marked er faldet, og det er gået hårdt ud over den gamle Lem-virksomhed. Men John Møller Jensen forventer, at Vestas klarer skærene.

Jeg forventer, at de som minimum indfrier det, de har sagt med deres omsætning. Og jeg tror, de har meldt forsigtigt ud som vestjyder, så det har jeg stor tillid til

John Møller Jensen, aktionær, Søndervig

- Jeg forventer, at de som minimum indfrier det, de har sagt med deres omsætning. Og jeg tror, de har meldt forsigtigt ud som vestjyder, så det har jeg stor tillid til, siger John Møller Jensen.  

Trump, Brexit og Kina

Vestas har i 2018 haft rekordmange ordrer på opførsel og service af vindmøller. Men vindmølleproducenten havde svært ved at omsætte den stigende efterspørgsel til en lignende stigning i profit. I stedet faldt overskuddet med en fjerdedel i virsomheden, der startede som et lille foretagende ved navn Vestjysk-Staalteknik, men som i dag omsætter for milliarder.

Læs også Lavere priser på vindmøller tærer på Vestas' overskud

Som aktionær holder John Møller Jensen som altid nøje øje med, hvordan Vestas klarer sig på markedet, hvor mange faktorer hele tiden spiller ind.

Der er mange faktorer, og hvis ellers det falder nogenlunde fornuftigt ud, så tror jeg vi vil få et ganske fint aktieår i år

John Møller Jensen, aktionær, Søndervig

- Hvordan opfører Trump sig, og hvordan kommer Brexit til at forløbe, og hvad sker der med forhandlingerne med Kina? Der er mange faktorer, og hvis ellers det falder nogenlunde fornuftigt ud, så tror jeg vi vil få et ganske fint aktieår i år, siger det fortrøstningsfulde aktionær.

Vestas har per dags dato en markedsværdi på 109 milliarder. På verdensplan har Vestas over 24.000 ansatte.   

Fakta om Vestas:   

* Vestas er en dansk virksomhed, der leverer vindmøller og havvindmøller i hele verden.

   

* Koncernchef Anders Runevad står i spidsen for omkring 24.486 ansatte.

   

* Hovedkontoret ligger i Aarhus. Vestas har forretning i 79 lande.

   

* Vestas er grundlagt i 1945 af Peder Hansen under navnet Vestjysk-Staalteknik A/S, hvis navn blev forkortet til Vestas.

   

* I starten producerede Vestas landbrugsudstyr.

   

* I 1979 leverede Vestas de første vindmøller, og branchen oplevede et regulært boom i begyndelsen af 1980'erne.

   

* I 1986 blev Vestas tvunget til at gå i betalingsstandsning, fordi markedet i USA kollapsede. Store dele af Vestas blev solgt fra. En ny virksomhed med navnet Vestas Wind Systems A/S blev grundlagt og skulle udelukkende fokusere på vindenergi.

   

* Endnu en krise ramte Vestas i årene 2011 til 2013, hvor virksomheden havde store underskud.

   

* I de senere år er Vestas kommet på ret køl igen.

   

Kilder: Vestas og Ritzau.

   

02:00 Luk video