Vestas: Ny rekord i ordrebogen

​Første kvartal har aldrig været bedre for Vestas, der har bugnende ordrebøger.

Det var ventet, at første kvartal 2016 ville blive det bedste første kvartal for Vestas nogensinde. Alligevel overrasker vindmøllegiganten positivt med flere såkaldte uannoncerede ordrer, end analytikerne havde ventet. 

Vindmølleproducenten havde i kvartalet en samlet bestillingsseddel på 2403 megawatt (MW), hvoraf 1806 MW i forvejen var blevet offentliggjort løbende hen over kvartalet.

Ifølge et estimat fra Ritzau Estimates havde analytikerne kun ventet en samlet ordreindgang i kvartalet på 2250 MW - og altså dermed positive overraskelser for i alt 444 MW.

- Vestas har leveret en rekordhøj ordreindgang for første kvartal samt vores største kombinerede vindmølle- og serviceordrebeholdning nogensinde, siger topchefen i Vestas, Anders Runevad, i en kommentar til regnskabet. 

Den samlede værdi af ordrebeholdningen på vindmøller udgjorde 8,6 milliarder euro med udgangen af marts.

Værdien af ordrebeholdningen på vindmøller og serviceaftaler i Vestas var samlet 18 milliarder euro i første kvartal. Det er en stigning på tre milliarder euro og det højeste niveau nogensinde

Rekordmange ordrer i første kvartal sætter dog endnu ikke præg på omsætningen i første kvartal, hvor Vestas omsatte for knap 1,5 milliarder euro - en nedgang på fire procent i forhold til samme periode sidste år. 

- EBIT-marginen er også forbedret, mens det frie cash flow, omend på et negativt niveau, var på linje med forventningerne, idet vi opbygger varelagre i forberedelserne til et travlt resterende 2016, tilføjer han. 

Det frie cash flow - såkaldt frie pengestrømme var et underskud på 296 millioner euro sammenlignet med et plus på 146 millioner euro i første kvartal 2015.

Vestas fastholder forventningerne til 2016 på en omsætning på minimum ni milliarder euro.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.