Vestas køber japanere ud af vindmølleselskab i milliardhandel

Mitsubishi Heavy Industries bliver købt ud af havvindmølleselskabet MHI Vestas for 5,3 milliarder kroner.

Vestas køber japanske Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ud af det fælles selskab MHI Vestas, som opstiller vindmøller til havs.

Det oplyser Vestas i en meddelelse.

MHI får som betaling 2,5 procent af aktierne i Vestas, hvilket i kroner og øre svarer til 5,3 milliarder kroner. Ud over aktierne får MHI også en plads i Vestas' bestyrelse.

MHI Vestas blev stiftet i 2014 af de to selskaber med det fælles sigte at opstille vindmøller på havet, men går den danske koncern altså solo.

Vestas-topchef Henrik Andersen begrunder opkøbt med, at selskabet skal stå stærkere på markedet for havvindmøller.

- Vestas er ledende inden for vindmøller på land, men for at accelerere energiomstillingen og opnå vores mål, skal vi spille en større rolle inden for havvind, siger han i en pressemeddelelse.

MHI Vestas har i år en forventet omsætning på den gode side af ti milliarder kroner.

Vestas-koncernen havde til sammenligning en samlet omsætning på omkring 90 milliarder kroner i 2019.

Hos Nordnet vurderer investeringsøkonom Per Hansen, der følger Vestas tæt, at vindmølleselskabet nu får en bedre styring af sin forretning inden for havvind.

Samtidig har japanske MHI med Vestas-aktierne sikret sig mulighed for en økonomisk gevinst, hvis Vestas formår at styrke forretningen med at opstille vindmøller på havet.

- Vestas køber på sin vis MHI ud og får sine egne muligheder for selv at bestemme.

- På samme tidspunkt vil MHI stadig have del i værdiskabelsen, og på den måde kan man sige, at MHI får det bedste af alle verdener, siger han i en skriftlig kommentar.

Handlen ventes at falde på plads i slutningen af 2020 eller starten af næste år.

/ritzau/