Vestas i front i amerikansk rekordmarked i andet kvartal

Langt de fleste opsatte vindmøller i USA perioden, står der Vestas på.

Det amerikanske vindmarked boomer fortsat og sætter nye rekorder. Samtidig har danske Vestas igen indtaget førstepladsen i USA målt på markedsandele i andet kvartal.

Igennem andet kvartal blev 736 megawatt sat i produktion i USA, og den samlede vindkapacitet lyder nu på 97.960 megawatt. Ifølge brancheorganisationen American Wind Energy Association (AWEA) spinner nu mere end 57.000 vindmøller deres vinger i USA. 

Og der stod "Vestas" på nacellerne på langt de fleste møller, som blev sat i drift i andet kvartal, for ifølge Recharge News var det den danske vindmølleproducent, som opstillede 704 af de megawatt, mens den lokale konkurrent GE tog sig af brødkrummerne på bordet med 32 megawatt.

Vestas kan blive størst i 2019

GE toppede omvendt Vestas målt på opstilling i 2018, med 3,01 gigawatt fra GE mod 2,88 gigawatt fra Vestas, men i 2019 ser det ud til, at Vestas kan trække sig sejrrigt ud af kappestriden.

Den danske koncern har nemlig ifølge AWEA's tal, skriver Recharge News, cirka 5 gigawatt under konstruktion på det amerikanske marked, mens tallet for GE er på omkring 3 gigawatt.

De to kamphaner har dog tilsyneladende propfyldte ordrebøger - inden PTC-skatterabatten forsvinder helt - og det har givet plads til konkurrenterne.

Derfor er Vestas' og GE's kombinerede andel af ordrer i andet kvartal faldet fra 85 pct. sidste år til 77 pct. i år. Det er mest Siemens Gamesa og Nordex, det har dryppet på, med en andel på henholdsvis 14 og 21 pct.

I 2020 er der dog ifølge tallene lagt op til endnu et skifte, da GE har 2 gigawatt mere på tegnebrættet end Vestas. Lige nu.

Indslag fra februar 2019: Selvom der bliver lavet rekordmange vindmøller hos Vestas, så tjener vindmølle-virksomheden færre penge.

USA opstiller vindmøller som aldrig før  

Der har aldrig været så meget aktivitet på det amerikanske vindmarked som i andet kvartal 2019. I alt var 41.801 megawatt under opførelse eller i senfaseplanlægning i USA ved udgangen af perioden, og det repræsenterer en stigning på årsbasis på 10 pct. med nyannoncerede 7290 megawatt.

Ifølge AWEA er mere end 200 projekter under opførelse på tværs af 33 amerikanske delstater, og hele 15 af projekterne er i sig selv på mere end 1000 megawatt. Delstaten Texas fører klart an med projekter på samlet 9015 megawatt, mens Wyoming er nummer to med 4831 megawatt.

Samtidig blev der i perioden sat nye ambitiøse mål for havvind i flere delstater, bemærker AWEA. New York satte et mål om 9000 megawatt, fulgt af Connecticut med 2000 megawatt og Maryland med 1200 megawatt.

Og kunderne i USA efterspørger den grønne energi. I kvartalet blev der indgået såkaldte elkøbsaftaler, der også går under den amerikanske forkortelse PPA, svarende til 1962 megawatt.

Heraf tegnede forsyningsselskaberne sig for 48 pct. af aftalerne, mens øvrige kommercielle virksomheder altså tog sig af mere end halvdelen.

I hele 2019 har 35 kunder samlet indgået elkøbsaftaler for 4799 megawatt, viser tallene.

/ritzau/FINANS

Indslag fra maj 2019: Det er ikke kun til folketingsvalget at klimadebatten fylder. Det gjorde den også hos Vestas i dag