Venstres forhandler om minkerstatning: - Jeg kan se enden på forhandlingerne

Venstres erhvervsordfører forventer at aftalen om erstatning til minkavlerne kan falde på plads i begyndelsen af næste uge.

En aftale om erstatning til minkavlerne kan være lige på trapperne. Det siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, der i månedsvis har siddet i forhandlingerne med regeringen og de andre partier. 

- Jeg tror, at vi er tæt på med en aftale, siger Torsten Schack Pedersen.

- Vi (Venstre red.)  har fået svar på alle de spørgsmål, vi har haft. Regeringen kender vores krav og forslag, så hvis regeringen kan koge det sammen, så tror jeg, vi kan lave en aftalen i starten af næste uge, siger ordføreren. 

Nu retter flere politikere en hård kritik af regeringens håndtering.

Tilbage i november lovede erhvervsminister, Simon Kollerup, hurtige svar til minkavlerne, men forhandlingerne om en erstatning har vist sig sværere at gå til, end politikerne først antog. 

Udover at skulle nå til enighed med et flertal i Folketinget, har regeringen også skullet lave en aftale, der kunne leve op til love og regler i EU. 

quoteDer er ikke nogen, der skal hverken forgyldes eller forgældes. Modellen skal sikre, at færrest muligt kommer ud med gæld efter erstatningen.

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører, Venstre

- Vi er blevet meget klogere undervejs i forhandlingerne, og det er regeringen i den grad også. Der er ikke nogen, der skal hverken forgyldes eller forgældes. Modellen skal sikre, at færrest muligt kommer ud med gæld efter erstatningen. Det er ikke dem, der har valgt at erhvervet skulle stoppe.

Minkavlerne, der på grund af frygten for en ny mutation af coronavirusset, måtte slå alle mink ned, skal dels have erstatning for deres dyr, deres produktionsapparat og så skal følgeindustrien, der har levet af minkproduktionen på den ene eller anden måde også tilgodeses i en aftale.

Tema

Minkfamiliens kamp

Torsten Schack siger, at det ikke kan udelukkes, at enkelte minkavlere i den endelige aftale vil ende med at stå tilbage med en gæld. 

- Der ligger gæld på 8 milliarder ude hos avlerne, så at give dem 3 milliarder, som regeringen lagde ud med, det kan enhver jo se, slet ikke forslår.

Han håber, at alle minkavlere vil ende med at stå uden gæld, når den endelige aftale falder på plads. 

Minkavlere skal starte forfra efter regeringen har besluttet at aflive alle mink efter fund af muteret coronavirus:

- Det er vores ambition, at vi kan sikre alle uden gæld bagefter. Det er ingen garanti. Men der skal være så få som overhovedet muligt, der ender med at stå med en gæld, siger Torsten Schack Pedersen.

Som en del af forhandlingerne har Venstre også villet sikre sig, at avlere, der mod forventning, skulle ende med en gæld, kan få en eller anden form for statslig bistand til at få lavet aftaler med kreditorer, som "alle kan leve med". 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.