Venstreformand efter bøde for at skjule penge: - Det er en menneskelig fejl

Hvor der er mennesker, kan der ske fejl. Sådan lyder det fra Venstres formand i Region Midtjylland, efter det i går kom frem, at partiet bliver straffet for at skjule penge.

Venstre i Region Midtjylland skal betale en bøde på 10.000 kroner for at have afgivet ”urigtige eller mangelfulde oplysninger" om donationer til partiet.

quoteDet er ærgerligt og beklageligt, og vi har taget konsekvenserne og gennemgået det hele til bunds

Jens Nicolai Vejlgaard, Formand, Venstre i Region Midtjylland.

Jens Nicolai Vejlgaard, som er formand for Venstre i Region Midtjylland, undskylder i dag med, at der er tale om en menneskelig fejl.

- De pågældende donationer blev indberettet til den tidligere ledelse, med de er så ikke blevet indberettet til Regionen. Hvor der er mennesker, kan der ske fejl, og det er det, der er sket her, siger han.

Første gang et parti får bøde

Bøden kommer, da en intern undersøgelse i Venstre har vist, at der i perioden 2013 til 2016 var 16 donationer på mere end 20.000 kroner, der ikke blev indberettet til regionen. Det skriver Politiken. Det er et brud på partistøtteloven, og partiet bliver derfor straffet med en bøde.

Selvom der tidligere har været sager om manglende indberetning af donationer, er det første gang, et parti bliver straffet med en bøde.

- Det er ærgerligt og beklageligt, og vi har taget konsekvenserne og gennemgået det hele til bunds, siger Jens Nicolai Vejlgaard, formand for Venstre i Region Midtjylland.

Det var medlem af Radikale Venstre, Anders Højsted, der i sin tid anmeldte Venstre for de manglende indberetninger. Han mener ikke, at partiet bliver straffet hårdt nok.

- Det er sørgeligt for vores demokrati, at det er den straf, man kan få for at bryde partistøtteloven. De har en pligt til at opgive, hvem der finansierer dem, men når de bryder loven, og det endelig bliver efterforsket, så får de en minimal straf, siger han til Politiken.

Også rod i partistøtten

Det er ikke kun partiets donationer, der har været rod i – det har der også været i den offentlige partistøtte.

I partiets regnskaber fremgår det, at partistøtten er brugt på at betale depositum og på at afdrage på et gældsbrev. Partistøtten er ellers øremærket politisk arbejde, og partiet har nu tilbagebetalt over 200.000 kroner til Region Midtjylland.

- Vi fandt ud af, at der var nogle midler, der kunne sættes tvivl ved, og derfor har vi valgt at tilbagebetale dem, lyder forklaringen fra Jens Nicolai Vejlgaard, formand for Venstre i Region Midtjylland, som forsikrer, at der ikke vil opstå en lignende sag fremover.

Når det er politikerne, der laver lovene, burde de så ikke også være de første til at følge dem?

- Jo.

Så hvorfor er det ikke sket?

- Hvor der er mennesker, kan der ske fejl, og der er sket en beklagelig fejl, og det har vi nu taget konsekvensen af, siger Jens Nicolai Vejlgaard.