Venstre vil have de ældste elever tilbage i skole: For mig at se er skoleelever vigtigere end storcentre

En DR-rundringning viser, at de fleste partier i Folketinget ønsker, at de ældste elever i folkeskolen er med i den næste fase af genåbningen af Danmark.

Kristian Jensen
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Det en høj prioritet for mig og for Venstre at skoleeleverne er med, sådan lyder det fra Venstres Kristians Jensen, der er medlem af børne- og undervisningsudvalget.

Spørgsmålene om, hvad der skal åbne i den næste fase efter den 10. maj er mange. Hos langt de fleste af Folketingets er skoleelverne i 6. - 10. klasse højtprioriteret. 

- For rigtig mange er det et afsavn ikke at være sammen med deres kammerater og vante omgivelser, og derfor synes jeg, at de fortjener, at vi gør alt hvad vi kan, for at få dem med i næste åbning, siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen, hvis nu I bliver stillet over for et valg af sundhedsmyndighederne, hvad er så vigtigst for dig - skoleelever eller storcentre?

- For mig at se er skoleelever vigtigere end storcentre i sig selv, men det er klart, at den her krise er ret dyr, og vi er også nødt til at forsvare de arbejdspladser, der er tilbage. Der er alt for mange, der er blevet ledige, og vi er nødt til at sørge for, at flest mulige kan komme tilbage.

- Når vi kender konsekvenserne af hver beslutning, der kan tages, så vil vi lægge puslespillet sammen og se, hvor meget vi kan åbne op.

Også hos Enhedslisten har de ældste elever i folkeskolen høj prioritet, når det skal besluttes, hvad der i næste fase af genåbning skal have lov til at åbne.

- Det handler jo ikke bare om deres aktuelle trivsel og det, de lærer lige nu. Lige præcis for de her elever, der er ved at afslutte folkeskolen, kan det få kæmpestor betydning. Det kan påvirke deres mulighed for at blive optaget på en ungdomsuddannelse, hvor der på erhvervsuddannelserne og de gymnasiale er adgangskrav, der skal opfyldes, siger Jakob Sølvhøj, der er undervisningsordfører hos Enhedslisten.

I en rundringning DR har lavet, siger næsten alle partier, ’ja’ til at eleverne skal tilbage i skolen inden sommerferien. Kun Konservative og enhedslisten siger ’måske’.

- I forhold til smittespredning så indebærer det en høj risiko, det er vi jo nødt til at tage med, når vi skal foretage en helhedsvurdering af, hvad vi kan åbne, og hvad der er nødt til at vente lidt endnu, siger Jakob Sølvhøj.

En løsning som daginstitutionerne

Hvornår de ældste klasser i folkeskolen igen kan mødes fysisk er endnu uvist. Men når det sker, mener enhedslisten, at ansvaret ligger hos folketingets partier, der skal træffe en national beslutning, som de gjorde, da eksempelvis børnehaver og dagplejere tidligere fik lov til at åbne op igen.  

- Vi skal ikke skyde sorteper ud til kommunerne eller til den enkelte skoleleder, lyder det fra Jakob Sølvlykke. 

- Når det så er sagt, så kan det godt være, at den nationale beslutning skal give nogle friheder til kommuner og skoler til at lave en konkret vurdering. Det vi ser på daginstitutionerne er jo, at der i princippet er åbnet nationalt for alle børn, men samtidig er der retningslinker, gør, at det så er forskelligt fra institution til institution, hvor mange børn, man kan tage i mod.

Regeringen er også klar til at sende de ældste elever tilbage i folkeskolen, hvis smittespredningen tillader det. I et skrifteligt svar skriver børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil: ” … Men jeg ønsker ikke at holde elever hjemme et sekund længere end nødvendigt i forhold til smittetrykket.”

2:19
Aftenens interview med venstres Kristian Jensen, kan du se lige her.