Varmesmæk truer mange fjernvarmeforbrugere

Mange forbrugere risikerer et ordentligt smæk på varmeregningen, når et særligt tilskud til de naturgasfyrede kraftvarmeværker forsvinder.

Varmeregningen bliver snart meget større for mange midt- og vestjyder. Om godt to år forsvinder et særligt tilskud til de naturgasfyrede kraftvarmeværker. Skals Kraftvarmeværk er et af dem, og her betyder det, at de mister 3,5 millioner kroner om året. Det svarer til næsten 5.000 kroner pr. forbruger.

quoteVi er det område, der bliver ramt hårdest, fordi vi har mange af de naturgasfyrede kraftvarmeværker.

Henrik Kristiansen, formand, Skals Kraftvarmeværk.

Andre steder risikerer forbrugerne en ekstraregning på helt op mod 13.000 kroner om året. Derfor laver Region Midtjylland nu en særlig indsats for at hjælpe i alt 24 varmeværker:

- Vi er det område, der bliver ramt hårdest, fordi vi har mange af de naturgasfyrede kraftvarmeværker, og desværre ligger mange af dem ude i landdistrikterne, hvor husindkomsten ikke er så høj, fortæller Louise Langbak, der er udviklingskonsulent i Region Midtjylland.

En del varmeværker har fået mulighed for at fyre med halm eller anden biomasse, og de er dermed fuldstændig fri for afgifter, men den mulighed har de ikke i Skals.

- Det er vi afskåret fra at kunne vælge, fordi vi har den størrelse, vi har, og den økonomi som vi har, siger Henrik Kristiansen, der er formand for Skals Kraftvarmeværk.

Andre energikilder kan være løsningen

Derfor undersøger de andre energikilder som varmepumper eller solvarme. Med regionen i ryggen kan de søge EU-støtte til at få den rigtige rådgivning.

- Man skal huske på, at mange af de her varmeværker har taget en investeringsbeslutning for år tilbage, der gav deres varmeforbrugere nogle høje varmepriser. Det har de ikke lyst til at gøre én gang til ved at tage en forkert beslutning, siger Louise Langbak.

De danske afgifter gør det ekstra svært at træffe den rigtige beslutning. Så ren besked fra politikerne efterlyses.

- Hvis de fortæller, hvordan de fremtidige energiafgifter er, så skal vi nok indrette os efter det, siger Henrik Kristiansen.

Varmeværkerne håber på at have en løsning klar inden de mister det særlige tidskud ved udgangen af 2018.

Ikke alle kraftvarmeværker får lov til at skifte naturgas ud med afgiftsfri biomasse.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Forbrug.