Varmen bliver dyrere for midt- og vestjyderne

Regeringen kom i dag med et energiudspil, som skal hjælpe fjernvarmeværkerne. Alligevel bliver varmen snart dyrere for mange forbrugere.

Selv om elafgiften bliver sat ned, vil varmeregningen stige betragteligt. Foto: Scanpix / Henning Bagger

Regeringen vil have prisen på elvarme ned. Alligevel bliver varmen snart dyrere for mange midt- og vestjyske forbrugere. Udspillet forhindrer nemlig ikke, at især de små kraftvarmeværker i landdistrikterne står til en økonomisk lussing.

- Det er ikke tilstrækkeligt, det der er sket, siger Flemming Kammersgård, der er formand for Hammershøj Fjernvarmeværk.

I det her område er der rigtig mange små værker, og de kommer til at lide under det her.

Flemming Kammersgård, Hammershøj Fjernvarmeværk

Fra nytår mister værker som det i Hammershøj et stort tilskud fra staten - det såkaldte grundbeløb. Og selv om værket for nylig har investeret i et stort solvarmeanlæg, betyder udspillet, at varmeprisen vil stige med omkring 5.000 kroner om året.

- Der er ikke taget tilstrækkeligt hensyn til de små værker. Det mener vi ikke, er godt nok. I det her område er der rigtig mange små værker, og de kommer til at lide under det her, siger Flemming Kammersgård.

Regeringen: Det giver nye muligheder

Selv om elafgiften bliver sat ned, vil varmeregningen altså stadig stige betragteligt, men ifølge regeringen vil værkerne få nye muligheder for at komme ud af den økonomiske klemme.

- De skal være glade for, at vi nu giver dem mulighed for at tage nogle nye muligheder i brug. Det skulle gerne sikre, at de kan investere sig ud af de udfordringer, de har, siger Venstres energiordfører, Thomas Danielsen.

Hammershøjværket har dog allerede undersøgt muligheder som overskudsvarme og biogas uden resultat.

Måske er regeringens udspil simpelthen ikke godt nok, mener Socialdemokraterne.

- Det er jo ikke godt nok for de varmeforbrugere, som det her rammer, og derfor mener jeg, at det er vigtigt, vi tager det her med ind i energiforhandlingerne, som snart begynder, siger Karin Gaardsted, der er medlem af Folketingets Energiudvalg for Socialdemokraterne.

02:18 Luk video