Varme sten skal gemme strøm fra vindmøller

Flere danske virksomheder står klar med opfindelser, der skal løse udfordringen med at lagre strøm fra vindenergi.

Små sten som vi kender dem fra haven, skal løse problemet med at lagre overskudsstrøm fra vindmøller.
Små sten som vi kender dem fra haven, skal løse problemet med at lagre overskudsstrøm fra vindmøller.
Foto: TV MIDTVEST

Varm luft og varme sten, det er ikke som det lyder - altså varm luft. Men derimod en opfindelse, der kan vise sig at løse et af de helt store problemer i den grønne omstilling.

Nemlig lagring af overskudsstrøm fra vindmølle- og solenergi. 

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Risø indviede i efteråret et såkaldt energilager, der med hjælp fra glohede sten kan lagre den energi, der kommer fra eksempelvis vindmøller.

Bag projektet står blandt andre energiselskabet SEAS-NVE og DTU.

- Man skal forestille sig en gigantisk hårtørrer med varmekanoner, som bruger overskudstrømmen fra vindmøllerne og laver det om til varm luft til 600 grader. Den varme luft presser man ned i en gryde, som vi har gravet ned, fyldt ganske almindelige sten, siger Ole Alm, der er udviklingschef ved EAS-NVE.

At lagre store mængder vedvarende energi, fra for eksempel vind eller sol, er en af de helt store udfordringer ved den grønne omstilling.

- Vi er rigtig gode til at sætte vindmøller op, men det, vi skal være bedre til, er, hvordan vi gemmer energien til de dage, hvor det ikke blæser. Det skal vi gøre på en billig måde. Og det her er en billig måde, siger Ole Alm.

Lokale løsninger på vej

Greenlab i Skive har siden 2017 arbejdet på mange forskellige løsninger indenfor grøn teknologi. Både når det gælder sol, biogas og vind. Den hellige gral med at lagre alt overskudsenergien fra vindmøller, den fylder meget.

- Sikke et spild af energi, at vi skal slukke vindmøller, når det blæser for meget. Det er simpelthen det omvendte af det, der skal ske, siger Christopher Sorensen, der er direktør i Greenlab.

Greenlabs energipark har i følge direktøren potentialet til at omdanne overskudstrømmen til et varme-lager eller el-lager. 

- Det gør ondt i hjertet, når naturens kræfter bare går til spilde. Vi har en teknologi der kan fange det hele, så nu skal vi lære at bruge det fuldtid i stedet for at stoppe de her møller, siger Cristopher Sorensen.

Direktøren understreger dog, at der er et stykke vej endnu. 

- Det skal have et skub, så vi kan konvertere fra pilot til kommerciel, og det kræver en indsats, noget udvikling, det kræver nogle investeringer. Men hvis vi gør det, får vi 100 gange tilbage igen, siger Cristopher Sorensen. 

6:18
Se indslag: Det viser sig, at man rent faktisk kan gemme overskudsstrømmen fra vindmøller til senere. Men det kræver en indsats fra landets politikere.

Ikke bare varm luft

Lige nu eksisterer projektet med de varme sten kun på testniveau, men ifølge folkene bag går det stadig fremad, så det er kun et spørgsmål om tid og penge, når det handler om at få det skaleret op, så det kan bruges i hele landet.

- Det handler både om den grønne omstilling, men det er faktisk også, at der ligger arbejdspladser derude, der ligger muligheder, der ligger et nyt Vestas-eventyr derude og gemmer sig, hvis det er, vi kan finde den rigtige løsning, siger Ole Alm. 

På langt sigt drømmer folkene bag om et energilager på 200.000 kubikmeter - så store som et IKEA-varehus.