Vanopslagh: - Væggene i Finansministeriet er tapetseret med penge

LA's politiske leder, begriber ikke regeringens finanslovsudspil. Han mener ikke, der er brug for flere penge i statskassen. Socialdemokratiet siger, regeringen ved bedst og kalder Alex Vanopslagh for 'klassisk Liberal Alliance'.

Finanslovsforslaget blev debateret i Krydsfelt på TV MIDTVEST.
Finanslovsforslaget blev debateret i Krydsfelt på TV MIDTVEST.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

I Finansministeriet på Slotsholmen i København ligger Struensee-værelset, som er berømt for sine flere hundrede år gamle originale tapeter. Måske har nyvalgte Alex Vanopslagh endnu ikke været til politiske armlægninger i det legendariske lokale. I hvert fald italesætter LA’s politiske leder i forbindelse med de aktuelle finanslovsforhandlinger en anden form for vægdekoration i ministeriet.

- Det er næsten sådan, at når du træder ind i Finansministeriet, så er væggene tapetseret med penge. Der har aldrig været flere penge i statskassen. Der et økonomisk råderum på 30 milliarder kroner i Danmark, mener Alex Vanopslagh.

Udtalelsen falder i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor forhandlingerne om næste års finanslov er til debat. Udover Liberal Alliances politiske leder medvirker også Venstres Kristian Pihl Lorentzen, Socialdemokratiets Thomas Jensen og Signe Munk fra SF i udsendelsen.

SF: Hvis der er penge på væggene, skal de bruges på velfærd

- Hvis der er penge på væggene i Finansministeriet, så skal vi nok tage dem ned og bruge dem på velfærd. For os er det vigtigt, at der kommer flere voksne i daginstitutionerne. Flere end der har været hidtil. Og at der kommer flere sygeplejersker på sygehusene. At vi har råd til at investere i den grønne omstilling, siger Signe Munk.

30:03
Et nyt folketingsår er begyndt, og nu starter S-regeringen sine finanslovsforhandlinger. Gæster i sæsonens første udgave af Krydsfelt er: Thomas Jensen (Soc.dem.), Signe Munk (SF), Kristian Pihl Lorentzen (Venstre), Alex Vanopslagh (LA).

Dermed siger SF'eren, at hun ikke er tilfreds med hele regeringens finanslovsudspil – men, at SF kan se sig  i dele af det. Det kan Liberal Alliance til gengæld ikke.

- Regeringens finanslovsudspil handler udelukkende om det, Socialdemokratiet kalder retfærdighed – nemlig, at man skal opkræve flere skatter. Og det er jo ikke kun de rigeste, der bliver ramt af for eksempel en høj arveafgift. Det er også et maskinværksted i Skive med syv ansatte, der nu måske må lukke og slukke eller sælge virksomheden til en kapitalfond, vurderer Alex Vanopslagh.

Socialdemokratiet: Ro på

Socialdemokratiets Thomas Jensen forsvarer regeringens finanslovsudspil og maner til ro både overfor Liberal Alliance og den del af erhvervslivet, som må være nervøs.

- Vi har tidligere fundet snusfornuftige løsninger, så virksomheder selvfølgelig kan fortsætte. Det vil vi også gøre i fremtiden, siger Thomas Jensen.

- Vi kan se, at der de seneste år har været smalhals i den offentlig sektor. Der bliver flere ældre og flere børn. Det skal der lyttes til. Og derfor vil vi investere i den offentlige sektor, fastslår socialdemokraten, der i øvrigt mener, at Alex Vanopslagh får LA til at lyde, som LA altid har gjort:

- Han vil kun være med til at sætte skatten ned. Klassisk Liberal Alliance.

Thomas Jensens udtalelse får ingen point i LA – men heller ikke  i Venstre, der mener, regeringen er i gang med at finansiere sin finanslov forkert.

- De penge, vi bruger til velfærd kommer kun et sted fra, nemlig produktionen ude i de private virksomheder. Sådan er det, men det har socialister aldrig fundet ud af, siger Kristian Pihl Lorentzen.

- Man er i gang med at sende arbejdspladser direkte ud af landet. Det er uklogt. Man saver i den gren, vi selv sidder på og det, vi skulle bruge på velfærd om fem og ti år, vurderer Venstre-politikeren, der er valgt i Viborg.

Forhandlingerne mellem regeringen og Folketingets partier om næste års finanslov begynder i denne uge.