Vandværker kritiserer politikerne: De udskyder problemet med sprøjtegift

Vandværkerne måler stadigt flere rester af sprøjtegifte i grundvandet. Den plan politikerne har lagt for området er ikke omfattende nok, lyder det.

Grundvandet er under pres. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I Danmark har vi noget af det bedste drikkevand i verden, og det skal vi værne om, mener vandværkernes brancheorganisation DANVA.

Læs også Drikkevandet er under pres

Men vandværkerne oplever stadig flere sprøjtegiftsrester i grundvandet, og de er ikke tilfredse med den plan, som politikerne har lagt for fremtidens grundvand.

- Vi synes ikke, at den er tilstrækkelig. Vi havde håbet på, at der blev indført noget effektiv beskyttelse i boringernes nærområder, men det er ikke sket, siger Claus Vangsgaard, der er teknisk seniorkonsulent ved DANVA.

Desuden er DANVA også skeptisk overfor lempelser i den ordning, der skal godkende pesticiderne.

- Vi har jo forsøgt at påvirke politikerne med høringssvar, kontakt og så videre. Men det har altså ikke givet pote på nuværende tidspunkt, siger Claus Vangsgaard.

Aftalen er god nok. Det er nogle gode initiativer, men det er bare ikke nok. Vi så gerne, man gjorde mere, siger han

Andreas Steenberg, Folketingsmedlem, Radikale Venstre

Afviser kritik

Bag aftalen står regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og det Radikale Venstre. Men selvom de radikales Andreas Steenberg selv har været med til at vedtage planen, så medgiver han i dag, at den ikke er tilstrækkelig.

- Aftalen er god nok. Det er nogle gode initiativer, men det er bare ikke nok. Vi så gerne, man gjorde mere, siger han.

En der er knap så lydhør overfor kritkken er Venstres Miljø- og Fødevareordfører, Erling Bonnesen.

- Samlet set så kan jeg afvise den kritik fra DANVA, og sige at de opstramninger, som vi reelt har foretaget, de virker ekstra beskyttende på vores drikkevand, forklarer han.

Beskyt vores drikkevand

Når du undgår at bruge sprøjte- og ukrudtsmidler i haven er du med til at beskytte vores drikkevand. Derfor kan du gøre det på en anden måde. Ud over at bruge hakkejern eller anden mekanisk fjernelse af ukrudt kan du for eksempel anvende:
  • Bunddække - halm og andet afdækning, der forhindrer ukrudtet i at vokse frem, eller beplantning med bunddække, som for eksempel efeu.
  • Brænding af ukrudt med gasbrænder.
  • Brug af kogende vand
Kilde: Viborg Kommune

Men det er ikke nok ifølge DANVA.

- Vi må bare håbe, at politikerne når til besindelse og får indført den nødvendige beskyttelse, siger Claus Vangsgaard.

Politikernes plan gælder indtil 2021.

02:01

Se indslaget her.

Luk video