Valget i overblik

Valgresultatet har sendt kendte politikere ud af folketinget - mens andre har reddet sig en valgperiode mere. Her gennemgår vi valget i Midt- og Vestjylland.

Vestjyllands Storkreds

Socialdemokraterne bevarer deres fire mandater, Dansk Folkeparti deres to og radikale deres ene mandat. Men SF går et mandat tilbage og konservative mister deres. Og så lykkedes det ikke Kristendemokraterne at komme ind. Valgtes vestjyske sejrherre bliver Liberal Alliance og Enhedslisten, der for første gang sender en mand på tinge hver. Det må også beskrives som en halv sejr for Venstre, at partiet bevarer deres seks mandater i Vestjylland.

Der kommer først navne på de valgte hen på eftermiddagen fredag, men det står fast at enten Kristen Touborg (SF) eller Steen Gade (SF) mister mandatet og at det ikke lykkes Helge Adam Møller (Kons) at komme ind.

Nordjyllands Storkreds

De store partier bevarer deres mandattal, nemlig seks til socialdemokraterne og fem til Venstre. SF bevarer to. Radikale går frem til to og Enhedslisten og Liberal Alliance vinder et mandat. Dansk Folkeparti og konservative taber et mandat hver og får henholdsvis to og et mandater.

Dette betyder, at Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V) ser sikre ud fra Thisted-kredsen, mens Tage Leegaard (Kons) helt sikkert er ude og Ib Poulsen (DF) må bide negle indtil de personlige stemmer er talt op.