Værnepligtige skal være brandmænd

De kommunale beredskaber mangler folk. Et nyt forslag vil løse problemet ved at bruge de værnepligtige i beredskabet.

Brandslukning og beredskabsarbejde kan der blive en hel del mere af for de værnepligtige, der søger ind i beredskabet. I hvert fald hvis det står til Forum for Samfundets Beredskab.

Organisationen foreslår, at man i fremtiden skal fordoble antallet af værnepligtige og sende halvdelen i praktik i kommunernes beredskaber de sidste tre måneder. Et forslag, der bliver taget godt imod hos Brand og Redning Midtvest.

- Umiddelbart er vi da positivt indstillede overfor at indgå i et samarbejde om at lave kommunale værnepligtige, hvor man udnytter den rigtig gode uddannelse, de får ved beredskabsstyrelserne ude i kommunerne, siger beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund.

Forslaget deler vandene

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for forslaget om, at værnepligtige i fremtiden skal være brandmænd.

I øjeblikket vælger kun omkring otte procent af de værnepligtige efterfølgende at blive frivillige brandmænd i de kommunale beredskaber, og ifølge Socialdemokratiets beredskabsordfører Annette Lind kan det derfor blive en dyr løsning med flere værnepligtige i beredskabet.

- Flere værnepligtige er dyrt, og derfor er det er en enormt dyr løsning, fordi at værnepligtige i beredskabet er der i 9 måneder, og næsten ingen af dem fortsætter efterfølgende, siger hun.

Ifølge Anette Lind skal man derfor se på, om der er andre måder, uddannelsen kan forløbe på, så flere får lyst til at blive. 

Oplagt idé

Beredskabschef Kim Bjerg Wemmelund ser dog helt modsat på sagen om at bruge de værnepligtige som brandmænd.

- Når vi har uddannet dem for skattekroner, så ville det jo være oplagt, at vi gjorde brug af det igen i kommunerne, siger han og bakkes op af formanden for beredskabskommissionen i Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande Kommuner, Carsten Kissmeyer.

- Det statslige beredskab og det kommunale beredskab udgør jo i virkeligheden et fælles beredskab, så at de værnepligtige også skal bidrage i det kommunale beredskab, det synes jeg faktisk ville være naturligt, siger Carsten Kissmeyer.

Forslaget indgår i forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, som går i gang, når Folketinget åbner igen den første tirsdag i oktober. 

Værnepligtige skal være brandmænd