Værger til flygtningebørn søges

Alene sidste år flygtede 2000 børn til Danmark uden forældre eller andre til at tage sig af dem. Derfor søger Røde Kors nu 350 frivillige på landsplan

Elly Christensen har siden maj sidste år været en fast støtte for nogle af de børn, som er flygtet alene til Danmark.

- Det er selvfølgelig nogle børn, som jeg holder af, og som jeg bryder mig om og bekymrer mig om, understreger hun.

 

Elly Christensen hjælper lige nu Priya Kathirgamanathan fra Sri Lanka og Noor Husseini fra Afghanistan. Begge børn bor lige nu på Børnecentret Vester Thorup i Fjerritslev.

Hun hjælper dem med deres asylsag overfor udlændingestyrelsen, men hun er også en ven og fortrolige i deres nye liv i Danmark.

 

-Jamen jeg svigter dem ikke- det er så basis. Hvis jeg siger, jeg kommer og henter dig klokken ni, så er det klokken ni, understreger hun.

 

Men sådan er der for få danskere, der tænker.

Lige nu står Røde Kors og mangler 350 frivillige værger til børn, der er flygtet alene til Danmark. Det er seks gange så mange som sidste år.

 

- De er med til at støtte de unge, der kommer til Danmark uden deres forældre i en særligt sårbar situation, siger Chamila Sten, der er projektleder ved Røde Kors.

 

På Børnecentret i Vester Thorup i Fjerritslev mangler de op mod 20 frivillige værger til de 130 børn.

Tidligere har Elly Christensen været værge for to piger fra Afghanistan,  og det er stadig hende, de betror sig til.

- Jeg er den voksne, der har været deres faste holdepunkt i deres tilværelse i Danmark (...) De deler stadig deres store og små sorger og glæder i deres liv med min familie og kommer på besøg.

 

Selvom alder og kultur er langt fra hinanden, så er Elly Christensen, Priya Kathirgamanathan og Noor Husseini meget tætte.

- Hun taler med mig, når jeg har brug for det, og hun hjælper mig med mine møder. Hun er virkelig god, og vi hænger ud sammen. Ja, hun betyder meget for mig, siger Priya kathirgamanathan.

 

Forholdet mellem værge og de børn, der kommer til landet, bliver ofte meget tæt. Derfor kan det også have store konsekvenser for de børn, der ikke får en værge.

- Når vi ikke kan finde frivillige, så supplerer vi med ansatte repræsentanter, men det er nogle som kun primært tager sig af det asyl-retslige. Det er derfor ikke nogen, der kan være med til at give dem den her mere sociale del af rollen. Det betyder derfor rigtig meget, at vi finder frivillige til de unge, siger Chamila Sten.

 

-Folk skal være mget bevidste om, at de her børn har gjort en enorm indsats for at komme til Danmark,  og når de står her, så skylder vi dem også at behandle dem ordentligt og vise dem,  at det her land faktisk er godt at bo i, siger Elly Christensen.

 

For Priya Kathirgamanathan og Noor Husseini har Elly Christensen allerede betydet en verden til forskel. Derfor håber de, at  flere vil gøre det samme, som hun har gjort for dem.

- Jeg tror vi alle har brug for en til at hjælpe os, understreger Priya Kathirgamanathan.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.