Værdifulde arkæologiske fund

Kulturarvsstyrelsen har udpeget de ti mest værdifulde arkæologiske fund i 2008. Tre har rod i Midt- og Vestjylland.

Kulturarvsstyrelsen har udpeget de ti mest interessante arkæologiske fund i Danmark. Blandt de udvalgte er et skjold fra Trelleborg, kirkegården ved Sankt Clemens Kirke i København og tre fund i Midt- og Vestjylland:

Befæstning ved Skraldhede

Befæstningen er et 2000 år gammelt forsvarsanlæg fra den ældre jernalder. Forsvarsanlægget bestod af en række spidse pæle, der nu er sorte aftegninger. Forsvarsanlæget undersøges af arkæologer fra Ringkøbing-Skjern Museum. Det er fra forsvarsanlægget billedet over artiklen er fra.

Hus på hus i Salling

Omkring år nul boede man ved Limfjorden det samme sted i århundreder. Husene var bygget af tørv, og hvis et hus brændte ned, byggede man et hus præcis det samme sted. Museum Salling undersøger nu en byhøj med mindst syv huse, hvor der er ornamenterede ildsteder, lerkar til madvarer, stalde og brolægning.

Skalnæsgård Vest

Et jernalderhus brændte for 2000 år siden i det nuværende Skals nord for Viborg. 10-12 dyr omkom, og køkkengrej, redskaber og forråd blev fanget i flammerne. Efter branden blev huset dækket til af sandflugt, og derfor kan arkæologerne fra Viborg Stifts Museum nu få et indblik i jernalderfamiliens liv og dagligdag.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Kultur.