Væltede på cykel – i dag mærker hun stadig konsekvenserne

Rikke Thykjær væltede på cykel, da hun var ni år gammel. Det vendte op og ned på hendes liv, at hun ikke havde cykelhjelm på.

En sommerdag i 1985 var Rikke Thykjær fra Hampen på cykeltur. Men pludselig gik det galt, og hendes liv blev ændret.

- Jeg kan huske, at vi cykler hjemad. Og så kan jeg huske, at jeg tænker åh nej, og så vælter jeg. Så kan jeg ikke huske mere, før jeg vågner på sygehuset, siger Rikke Thykjær.

Rikke Thykjær havde fået kraniebrud - og måtte ligge 14 dage på sygehuset. I dag har ulykken stadig store konsekvenser for hende. Hun lider af epilepsi, og har svært ved at passe et fuldtidsarbejde.

- Jeg ville ønske, at der var noget, der hed cykelhjelm dengang, siger Rikke Thykjær.
 

Og den holdning deler hun med et flertal af danskerne. I en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen, svarer 56 %, at det skal være ulovligt at køre uden cykelhjelm.

- Det ville være rigtig fornuftigt. Jeg får det rigtig skidt, når jeg ser små børn komme kørende uden cykelhjelm. Det er der jeg har det værst, for jeg ved hvordan jeg selv har det i dag, siger Rikke Thykjær.

I Sverige er det lovpligtigt for børn under 15 år at køre med cykelhjelm. Det har ifølge den svenske avis Dagens Nyheter betydet et fald på 43 procent i antallet af hovedskader.
 

 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.