Væksteffekt fra udflytningsplan er usikker

Selvom udflytning af statslige arbejdspladser koster knap én milliard, har regeringen ikke regnet på effekten.

Danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser.
    
Sådan betegner erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) den udflytning af 3981 statslige arbejdspladser fra København til provinsen, som tirsdag blev fremlagt på et pressemøde:
    
- Udflytningen af de statslige job vil blive et vigtigt bidrag til regeringens målsætning om at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, siger Troels Lund Poulsen.
    
Selvom regeringen også hæfter betegnelser som "ambitiøs" og "vigtig" på planen, så har regeringen ikke lavet et skøn over, hvor meget vækst, der bliver skabt ved at bruge 944 millioner kroner på at flytte de knap 4000 arbejdspladser.
    
Det erkender Troels Lund Poulsen på pressemødet tirsdag, hvor regeringens regnestykke for udflytningen blev fremlagt.
    
Ifølge Troels Lund Poulsen skyldes det, at udflytningen ikke er en "sand vækstplan", men blot indgår i regeringens samlede vækstplan, der også tæller den omstridte landbrugspakke og ændringer af planloven.
    
- Vækstpakken giver sammen med finansloven et varigt løft i BNP på 3,5 milliarder kroner. Men det er ikke udflytningen af statslige arbejdspladser, der bidrager til det.
    
- Det gør de initiativer, vi tager for at gøre vores virksomheder mere konkurrencedygtige og ikke mindst de initiativer, vi har taget for at styrke vores landbrug- og fødevareerhverv, siger Troels Lund Poulsen.
    
Spørgsmål: Hvordan kan du både sige, at det er en ambitiøs plan og samtidig sige, at det ikke er en "sand vækstplan"?
    
- Jeg siger, at hvis man ser på, at vi kun lavede en udflytning af statslige arbejdspladser, så er det jo ikke det, der alene skaber vækst i det danske samfund. Det er et både og.
    
- Det er, at vi har 125 vækstinitiativer, som skaber mulighed for, at den private vækst kan styrkes, siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:
    
- Derudover vælger vi så også at udflytte statslige arbejdspladser. Og vi har tal fra England, der viser, at det har betydning for den lokale vækst, de steder hvor man flytter arbejdspladserne hen.
    
- Der har været stor diskussion om, hvorvidt det at flytte arbejdspladser ud overhovedet giver lokal vækst. Det gør det. Men det er klart, at det redder ikke den danske samfundsøkonomi, siger Troels Lund Poulsen.
    
/ritzau/

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.