V-møde i dag: Måske nyt om regionernes skæbne

Venstre er splittet omkring regionernes fremtid. De øvrige regeringspartier mener, de kan undværes.

- Regionerne kan undværes, men jeg vil ikke erstatte dem med et kontor i København, siger Carsten Kissmeyer.
- Regionerne kan undværes, men jeg vil ikke erstatte dem med et kontor i København, siger Carsten Kissmeyer.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Venstre holder fredag hovedbestyrelsesmøde, hvor regionernes fremtid skal diskuteres. Der bliver formentlig livlig debat på mødet, for Venstres medlemmer står splittet i spørgsmålet.

Endnu er detaljerne om en varslet ændring i sundhedssystemet dog ukendte, men der er flere steder blevet peget på, at det folkevalgte element i regionerne - altså politikerne - skal væk.

Netop det har Venstres fem gruppeformænd i landets regionsråd i klare vendinger advaret imod.

En af dem er Carsten Kissmeyer. Han er tidligere borgmester i Ikast-Brande Kommune - nu medlem af Folketinget. Sideløbende er han gruppeformand og dermed sit partis nummer et i Region Midtjylland. Venstremanden har tidligere sagt til TV MIDTVEST:

- Det er klart, regionerne kan undværes, men jeg vil ikke erstatte dem med et kontor i København. Jeg tror, det er vigtigt, at man har nogle politikere, som er lidt længere væk - men som ikke bare er Christiansborg-politikere. Politikere, der kigger på, hvordan skal der se ud (i regionerne, red.). Vi er jo hele tiden i den situation, hvor vi skal overveje, hvor skal tingene være, mener Carsten Kissmeyer.

- Jeg vil have en lokalpolitisk indflydelse, fastslår han.

Skæv balance

Hernings borgmester, Lars Krarup, deltager også i debatten. I et tweet skriver han:

- Næppe til gavn for borgerne, hvis beslutninger flyttes til regneark i København. Vis mig lige de gode eksempler på det. Balancen i dk bliver skæv.

Også den tidligere så magtfulde gruppeformand Søren Gade er imod den del af sundhedsreformen, som lægger op til en nedlæggelse af regionsrådene.

28:06
Se også: Folketingets åbning 2018

- Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, siger Søren Gade til Avisen Danmark.

De to øvrige regeringspartier – Liberal Alliance og De Konservative – har klart meldt ud, at regionerne bør nedlægges. Det samme har Dansk Folkeparti.

 
 
Foto: Grafik Danske Regioner

Nye sundhedsfællesskaber

Hele debatten blev kickstartet af statsminister Lars Løkke Rasmussen på Venstres sommergruppemøde. Ved Folketingets åbning og i sin nytårstale kom Lars Løkke Rasmussen også ind på sundhedsvæsnets fremtid. Dog uden at nævne regionerne.

Her lød det:

- I det nye år vil jeg fremlægge mit bud på forsvarlige forbedringer. Med afsæt i 21 nye sundhedsfællesskaber helt tæt på. Bygget på personalets faglighed. Og hvor vi for alvor sætter patienten før systemet, sagde Løkke.

Spørgsmålet om regionernes fremtid lod statsministeren stå åbent i sin nytårstale 1. januar.

Fra flere sider bliver der dog gættet på, at regionerne vil blive nedlagt.

Sundhedsvæsnet er i dag styret af 205 folkevalgte politikere i fem regioner. 

27:57
Se også: Krydsfelt - Skal regionerne dø?