Utilstrækkelig seksualundervisning rammer særligt homoseksuelle unge

Da Maiken Øster Amby havde seksualundervisning i skolen, oplevede hun, at sex var pinligt. Det gjorde det ikke nemmere, at hun i samme periode gik med en masse tanker omkring sin egen seksualitet.

Der var langt til en ordentlig snak om sex, da Maiken Øster Amby gik i skole og havde seksualundervisningen. Når hun og de andre elever skulle lære om krop og seksualitet, fik hun et indtryk af, at sex er noget pinligt og tabubelagt.

- Læreren satte et videobånd på, da vi skulle undervises i 6.-7. klasse og slukkede lyset og skyndte sig ud af lokalet og var helt genert. Det var lidt et tabuemne, siger Maiken Øster Amby.

Hun oplevede, at undervisningen var utilstrækkelig og savnede lærere, hun kunne gå til i en tid, hvor der var meget var på spil.

- Jeg vidste ikke, om jeg var til piger, eller hvordan. Og jeg syntes, det var megasvært at gå hen og stille et spørgsmål. Så jeg fornægtede det, fordi så kunne det være, det holdt op, siger hun.

Frivillige kurser for undervisere

Ifølge lærernes bekendtgørelse skal der tilbydes kurser i seksualundervisning – men kurserne er frivillige, og kun 13 procent af lærerne i Danmark vælger at tage kurset.

I dag er det heller ikke alle elever, der er synderligt imponerede over kvaliteten af seksualundervisningen.

- Det er ikke så dybdegående og svarede måske ikke på så mange af de spørgsmål, man havde, siger 16-årige Nikan Tabatabaei.

- Det har ikke været det, de har fokuseret på. Så skulle de sætte tid af til det, og så kunne de lige så godt undervise i noget naturvidenskabeligt eller en ekstra dansktime eller sådan noget, siger Ketil Holm Lange på 16 år.

Fra Maiken Øster Amby er opfordringen klar – lærerne bør tage imod tilbuddet om et kursus i seksualundervisning:

- Man skal se det som en gave, for så kan man måske spotte dem, der står i hjørnet og gemmer sig lidt, når der bliver snakket om det.

Det kan være problematisk, når lærerne ikke er ordentlig klædt på til seksualundervisning - ikke mindst for homoseksuelle unge. Det ved Maiken Amby.Hun savnede i den grad ordentlig undervisning og lærere, hun kunne gå til, da hun gik i skole.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.