Usikkerhed om lægehelikoptere

Der mangler svar på centrale spørgsmål om, hvordan de kommende lægehelikoptere skal fungere. Det mener direktøren for et privat helikopter selskab. Kritikken bakkes op af flere politikere.

Hvordan skal de drives? Bliver det et privat selskab eller skal regionerne stå for driften, eller bliver det noget helt tredje? Hvad skal pengene bruges til? Skal det være helikoptere, der kan flyve hele døgnet, eller bliver der kun tale om dag-helikoptere? Og hvor efterlader det udkantsområderne?

Den slags centrale spørgsmål mangler der stadig svar på, og det får nu direktøren i et af de selskaber der kunne tænke sig at byde ind på opgaven, til at rejse kritik af regeringens planer for indførelsen af lægehelikoptere.

- Der er alt for meget usikkerhed lige nu, og hvis det er meningen de skal flyve fra 2011 så skal politikerne se at få meldt nogle retningslinjer ud, siger Jens Houmøller fra det private helikopterselskab Casa Air.

Kritikken bakkes op

Hans kritik bakkes op ad blandt andre SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl. Også han mener at usikkerheden om helikopternes fremtid er for stor.

- Deter en katastrofe, at regeringen ikke forholder sig i det danske sundhedsvæsen. Man har besluttet at lukke nogle sygehuse uden i realiteten at forholde sig til, hvordan akutberedskabet så skal fungere. Det svarer til at lave et operativt indgreb uden at vide, hvordan patienten skal syes sammen igen, siger han i dag til Ritzau.

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen, er bekymret. Han kalder det rystende, at der nu sås tvivl om, hvorvidt regeringens planer om lægehelikoptere reelt kan dække behovet for assistance i udkantsområderne. Han vil nu have sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i samråd om sagen.

Sundhedsstyrelsens eksperter regner med, at fire lægehelikoptere vil være nok til at dække hele landet, og partierne bag finansloven har afsat 100 millioner kroner til projektet.

[videonode #3369]


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.